Pametni satovi i pametne narukvice - koje su razlike?

Foto: Promo

U DANAŠNJE vrijeme tehnologija je jako puno napredovala te je dotaknula gotovo sve sfere života. Tako su razvijeni brojni pametni gadgeti. Osim, dakako, pametnih telefona, tu su i pametni satovi te pametne narukvice.

Budući da se i satovi i narukvice nose na ruci, mnogi korisnici ostaju zbunjeni. Ako k tome dodamo činjenicu da oba gadgeta izgledom nalikuju jedan na drugi te ponekad imaju iste funkcije, nije ni čudo da ih mnogi ne razlikuju.

Međutim, glavne razlike su u dimenzijama, zatim veličinama ekrana, ali i mnogim složenijim karakteristikama. Pametni satovi su, dakle, satovi. Otuda i sami naziv. Pametne narukvice nikako ne bi trebalo poistovjećivati s pametnim satovima, budući da su iste usmjerene isključivo na sportske aktivnosti, dok pametni satovi imaju mnoge druge funkcije kao što su mjerenje kvalitete sna, mogućnost reproduciranja glazbe, beskontaktnog plaćanja i glasovnog odaziva na pozive. Velika većina modela je vodootporna, a to je osobito važno svim ljubiteljima plivanja, ronjenja i ostalih vodenih aktivnosti. Pametni sat prati tjelesnu aktivnost, bilježi otkucaje srca, potrošnju kalorija i sl., no neke pametne narukvice nemaju sve navedene funkcije.

Dimenzije i veličine ekrana

Pametni satovi su obično većih dimenzija, što znači da ujedno imaju i veći ekran koji olakšava očitavanje. Veličina ekrana varira između 2,5 pa sve do 5 cm. Ekran na pametnim narukvicama ne prelazi granice od oko 2,5 cm. Osim toga, zasloni pametnih satova su osjetljivi na dodir, što znači da ih možete koristiti jednostavno tapkajući po njima. S druge strane, za korištenje ekrana na narukvicama najčešće se morate poslužiti gumbima sa strane. Na kraju, no ne i manje važno, gotovo svi ekrani na pametnim satovima imaju živahne boje, dok su oni na narukvicama jednobojni.

Dodatne karakteristike i funkcije

Kao što smo ranije naveli, pametne narukvice su usredotočene na fitness te kao takve uglavnom imaju isključivo određene sportske funkcije koje vam uvelike mogu pomoći da kontrolirate svoje zdravlje. Osim što prikazuju vrijeme, pametni satovi imaju ugrađen pedometar za mjerenje koraka, mjerač otkucaja srca, uređaj za praćenje kvalitete spavanja i mjerenje zasićenosti krvi kisikom te sadrže mnoge druge značajke koje pridonose zdravlju.

Upotreba

Još jedna važna razlika i ujedno stavka na koju trebate obratiti pozornost prilikom odabira sata odnosno narukvice odnosi se na činjenicu gdje, kada i koliko često planirate koristiti gadget. Pametni satovi su dizajnirani tako da izgledaju baš kao klasični satovi. To znači da su iznimno prikladni za svakodnevno nošenje. Neki se modeli čak mogu pohvaliti i bolje izvedenim dizajnom jer možete mijenjati remene. Postoje oni izrađeni od silikona, kože, ali i nehrđajućeg čelika. Pametne narukvice prikladnije su za nošenje tijekom sportskih ili nekih drugih rekreacijskih aktivnosti. Iako ih brojni korisnici nose tijekom gotovo cijelog dana, bitno je reći da nisu prikladno dizajnirane za određene prigode, u tom smislu da bi vam na poslovnom sastanku bolje pristajao pametni sat s metalnim remenom, nego obična silikonska pametna narukvica.

Trajanje baterije

Veličinu ekrana odnosno dimenzije sata nikako ne treba povezati s vremenom trajanja baterije. Baš zato što su složeniji i imaju puno više funkcija, baterije pametnih satova su obično kraćeg vijeka nego pametnih narukvica.

Kompatibilnost između sata i mobitela

Ovdje dolazimo do još jedne razlike između pametnih satova i narukvica. Budući da satovi imaju složeniji operacijski sustav, samim time i ekran, kompatibilnost s pametnim mobitelima je puno bolja i naprednija za razliku od kompatibilnosti između narukvice i mobitela.

Pametni satovi mogu raditi zasebno, baš poput mobitela. Možete primati pozive, poslati SMS ili odgovoriti prijateljima na poruku putem WhatsAppa ili elektroničke pošte. Ako odaberete model koji prima SIM kartice, to znači da možete upućivati i telefonske pozive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.