Palmino ulje najviše konzumiramo, a najkontroverznije je. Zašto?

Foto: Shutterstock

MASTI se mogu svrstati u dvije kategorije - dobre i loše. U dobre masti ubrajaju se monozasićene i polinezasićene masti, koje se nalaze u biljnim uljima, primjerice maslinovom i u ulju uljane repice. U loše masti ubrajaju se transmasti i zasićene masti. Transmasti uglavnom nisu dio naše prehrane, ali zasićene masti nalaze se u nekim biljnim uljima poput kokosovog i palminog.

Potonje je jedno od ulja koja se najviše konzumiraju u svijetu, ali je i jedno od najkontroverznijih. Prema dijetetičarki Kat Benson, palmino ulje može povisiti loš LDL kolesterol i trigliceride, što je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i moždani udar.

Što je nezdravo u palminom ulju?

Palmino ulje sadrži oko 50% zasićenih masti i oko 50% dobrih masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. To ga čini boljim izborom od kokosovog ulja u kojem je oko 85% zasićenih masti, ali i 50% je puno, osobito u usporedbi s, primjerice, maslinovim uljem koje zasićene masti sadrži u tragovima.

"Iako postoje preporuke utemeljene na dokazima za ograničavanje konzumacije tropskih ulja, to ne znači da ih treba potpuno izbaciti iz prehrane. Ravnoteža je ključna. Razmislite o tome da date prednost korištenju maslinovog ulja i ulja od avokada, a palmino ili kokosovo ulje koristite tu i tamo, a ne kao temeljni izvor masti", objašnjava Benson.

Maslinovo ulje se smatra najzdravijim uljem jer ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje upale, poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava te bolje zdravlje zglobova i mozga. Ukratko, palmino ulje je u redu koristiti povremeno, ali odabir ulja poput maslinovog ulja, ulja avokada ili ulja uljane repice dugoročno su zdravije opcije, navodi Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.