Ovo su znakovi koji otkrivaju da se vaša tetovaža inficirala

Foto: Pexels

KADA napravite novu tetovažu, prvo što želite učiniti je pokazati je svima. No prije nego što uopće napustite tattoo studio, tattoo majstor će vam vjerojatno dati opis kako se brinuti za nju tijekom sljedećih nekoliko tjedana. I na to vrijedi obratiti pažnju. Naime, sve tetovaže nose rizik od infekcije.

Nakon dovršenja tetovaže, ona će biti prekrivena zavojem ili plastičnim omotom koji se može ukloniti nakon otprilike šest sati. Tetovažu je potrebno prati tri puta dnevno antibakterijskim sapunom bez mirisa, osušiti papirnatim ručnikom i prekriti tankim slojem kreme.

"Nakon tetoviranja, vodite računa da područje bude čisto i vlažno", kaže Lara Devgan, plastična kirurginja iz New Yorka: "Izbjegavajte naporne aktivnosti, obilno znojenje i kontakt s kontaminiranim okolišem kao što su pijesak i morska voda".

Piling u ranim fazama procesa zacjeljivanja je normalan, ali "nikada ne pokušavajte ukloniti koru koja će se obično pojaviti na površini", kaže dermatolog Višeslav Tonković-Capin. Dok vaša tetovaža potpuno ne zacijeli, trebali biste izbjegavati kupanje u kadi (tuširanje je sasvim u redu), kupanje, sunčanje, češkanje tetovaže i dodirivanje tetovaže bez prethodnog pranja ruku.

Dakle, koji su znakovi inficirane tetovaže?

Gnoj

Gnoj koji se cijedi s mjesta tetoviranja najspecifičniji je znak da je vaša tetovaža inficirana. Tonković-Capin kaže da ćete morati posjetiti liječnika ako se to dogodi kako biste utvrdili je li riječ o infekciji koja se može liječiti kod kuće ili ne.

"Možete je pokušati oprati tekućim antibakterijskim sapunom i mazati na nju antibiotsku mast koja se izdaje bez recepta tri do četiri puta dnevno. Ako dobijete temperaturu, trebali biste otići do najbliže hitne pomoći", savjetuje Tonković- Capine.

Crvenilo i toplina

"Ako primijetite širenje ružičaste boje ili osjećaj pulsirajuće topline koja se širi oko vaše tetovaže, možda imate infekciju", kaže Devgan. Obavezno posjetite liječnika što je prije moguće.

Kvržice

"Čvrste kvržice, poznate kao granulomi, mogu značiti određenu vrstu alergijske reakcije na boju", kaže dermatologinja iz New Yorka dr. Susan Bard.

Svrab i osip

Osip koji svrbi se može pojaviti i kao reakcija na alergiju na boje koje se koriste u vašoj tetovaži (to je najčešće kod crvenih boja), dodaje Bard. U svakom slučaju, odmah se obratite svom dermatologu ili liječniku primarne zdravstvene zaštite, piše Men's Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.