Ovo je novi i možda najbolji protein u prahu

Foto: 123rf

TEK što ste se upoznali s proteinima u prahu i odabrali najbolje za sebe, tržište namijenjeno ljubiteljima vrlo aktivnog života izbacilo je nov i možda najbolji proteinski prah do sada.

"Potpuno je prirodan, stiže od samo jednog biljnog izvora, a ne kao drugi od dva ili tri, a iako ipak nema dovoljno proteina u odnosu na druge, on ima jednu prednost koja savršeno nadoknađuje taj mini nedostatak", pišu na portalu Prevention.

Pričamo o proteinskom prahu od sjemenki konoplje. Naravno, ne one koja će vas "podići" u glavi, već konoplje bez psihoaktivnih supstanci, čije su sjemenke već odavno poznate ljubiteljima zdravog života.



A s obzirom na to da su poznate kao odličan biljni izvor proteina bilo je samo pitanje vremena kad će netko od sjemenki napraviti prah.

Konoplja je, poput sirutke ili soje, kompletan protein jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Po tome je prah od konoplje sličan drugim praškastim proteinima, jer i oni nude kompletne proteine, no obično se proizvode iz kombinacije više od jednog izvora proteina, poput soje, sirutke, smeđe riže, graška.

Zato i sadrži malo manju koncentraciju proteina po jednoj mjerici - oko 15 grama u odnosu na 20 do 25 grama koliko imaju druge vrste. Ipak, ovaj prah ima svoje prednosti.



Prvo, riječ je o jedinom proteinu u prahu koji dolazi od samo jednog biljnog izvora, a iako je riječ o mljevenim sjemenkama, prah u jednoj mjerici, uz 15 grama proteina, sadrži oko 8 grama vlakana te 2 grama omega-3 masnih kiselina.

Što se pak okusa tiče, mnogi kažu da je sličan okusu Whey proteina (koji se radi od sirutke) te lagano podsjeća na okus lanenih sjemenki. A poput drugih proteina u prahu, odlično će vam doći dodate li ga smoothiejima, zobenim pahuljicama, ali i kruhu i slasticama, pogotovo onima od cjelovitih žitarica, budući da konoplja nadopunjuje prirodni okus brašna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.