Ovo je najzdraviji sir koji možemo jesti, ima iznenađujuće prednosti

Foto: EPA

Gotovo svi vole sir, ali mnogi ga izbacuju iz prehrane zbog visokih razina zasićenih masti i natrija.

"Neke namirnice, poput onih s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava kardiolog Cheng-Han Chen.

"Suprotno tome, biljna prehrana s visokim udjelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca", dodaje on.

Ali, ipak, postoje dobre vijesti za ljubitelje sira.

"Važno je odabrati sir koji nema previše zasićenih masnoća i natrija te ga treba jesti umjereno", tvrdi.

Dr. Chen smatra da je mozzarella najbolji izbor za zdravlje srca.

"Dobar je izvor proteina i kalcija te sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mozzarella također ima manje zasićenih masnoća i natrija od ostalih sireva", naveo je za Parade.

Uvijek provjerite oznaku nutritivne vrijednosti

U 100 grama mozzarelle nalazi se 247 kalorija, 19 grama masti, gram ugljikohidrata i 18 grama bjelančevina. Budući da mozzarella ima manje natrija i zasićenih masti, bolja je opcija od drugih sireva. Također, taj sir je bogat proteinima i koristi zdravlju kostiju zbog udjela kalcija. Međutim, sadržaj natrija može varirati među mozzarellama, stoga svakako provjerite oznaku nutritivne vrijednosti prije nego što je dodate u svoju košaricu za kupnju.

"Dobro je izbjegavati sve sireve s previše natrija jer to može povećati krvni tlak. Važno je izbjegavati ili barem smanjiti konzumaciju prerađenih sireva", zaključio je doktor.

Osim u siru, proteini se mogu naći u nemasnom mesu, a kalcij se nalazi u namirnicama kao što su jogurt, grah i lisnato povrće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.