Biljna prehrana može učiniti čuda za naše zdravlje. Studije su otkrile da ograničavanje crvenog mesa i konzumacija cjelovitih žitarica, mahunarki te raznovrsnog šarenog voća i povrća može smanjiti kolesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti, spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2 i čak produžiti život.
Međutim, kada je u pitanju prevencija dijabetesa, te se prednosti mogu očitovati samo ako je biljna prehrana zdrava i smanjuje unos visoko prerađene hrane te hrane pune šećera, prema novoj studiji koja je analizirala 206 različitih vrsta hrane.
Dvanaestogodišnja analiza prehrambenih obrazaca više od 113.000 sudionika britanske Biobank studije, longitudinalne studije zdravlja među stanovnicima zemlje, svrstala je ljude u četiri kategorije na temelju njihova unosa svježeg voća, povrća i cjelovitih žitarica.
Manje nezdrave hrane znači i manji opseg struka
Ljudi u prvih 25% uglavnom su se hranili biljnom prehranom s malo slatkiša, deserata, rafiniranih žitarica i slatkih pića. Ljudi u donjih 25% konzumirali su mnogo više te nezdrave biljne hrane.
U usporedbi s ljudima na najnižoj razini, oni koji su jeli najviše cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća te ograničili unos nezdravih opcija, smanjili su rizik od dijabetesa za 24%, prema studiji objavljenoj u utorak u časopisu Diabetes & Metabolism. Ljudi koji su jeli najzdraviju prehranu, također su imali niži indeks tjelesne mase i opseg struka, kao i bolju razinu šećera u krvi i nižu razinu upale.
Dobar temelj za buduća istraživanja
"Ovi su podaci doista važni, osobito za one za koje se smatra da su pod visokim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, jer pokazuju da mogu uvelike smanjiti rizik pridržavanjem zdrave prehrane temeljene na biljnim tvarima", rekla je prva autorica Alysha Thompson, doktorandica na Queen's University Belfast u Sjevernoj Irskoj.
Ljudi koji su jeli najmanje zdravu biljnu hranu imali su 37% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, većeg opsega struka i viših razina triglicerida.
Studija je otkrila samo povezanost, a ne izravan uzrok i posljedicu, pa je dobar temelj za buduća istraživanja koja bi mogla procijeniti može li ova vrsta biljne prehrane stvarno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, prenosi CNN.