Ova jutarnja navika može biti uzrok povišenog krvnog tlaka, kažu stručnjaci

Foto: Pexels

POVIŠENI krvni tlak jedan je od najvećih rizika za pojavu kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, a podaci pokazuju da danas gotovo 40 posto odrasle populacije boluje od hipertenzije ili povišenog krvnog tlaka. No, jeste li znali da jedna stvar koju većina ljudi radi ujutro može ozbiljno utjecati na povišenje krvnog tlaka? Tako barem pokazuje najnovije istraživanje, donosi Medical News Today.

Naime, spomenuto istraživanje pokazalo je kako upotreba pojedinih tekućina za ispiranje usta može izazvati porast krvnog tlaka. Baš poput naših crijeva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnotežen mikrobiom usne šupljine pomaže u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, ta ravnoteža mogla bi biti narušena upravo upotrebom tekućine za ispiranje usta.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje dijetalnih nitrata u dušikov oksid, a on pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog tlaka. Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu koja može ''ubiti'' dobre bakterije. Studija u kojoj je sudjelovalo 26 ispitanika pokazala je kako je upotreba vode za ispiranje dva puta dnevno tijekom tjedan dana bila povezana sa značajnim povećanjem tlaka.

''Znanstveno je dokazano kako je svakom čovjeku za dobro zdravlje potrebna adekvatna količina dušikova oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 milijuna Amerikanaca svakodnevno koristi vodicu za ispiranje usta koja uništava dobre bakterije koje pomažu u njegovom stvaranju. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom danas više šteti nego koristi'', objasnio je autor studije Nathan Bryan dodajući da bi njihovo otkriće moglo i objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim tlakom ne uspijevaju kontrolirati krvni tlak lijekovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.