Nutricionistica otkrila koje namirnice jede svaki dan, neke bi vas mogle iznenaditi

Foto: Shutterstock

AKO ste se ikad pitali kako izgleda jelovnik profesionalnih nutricionista, nakon ovog otkrića mogli biste se iznenaditi. Naime, nutricionistica Keri Glassman za portal Today odlučila je podijeliti kako izgleda njezina prehrana te koje sve namirnice svakodnevno konzumira.

''Pitanje koje najčešće dobivam je što jedem svaki dan. Shvaćam da ljudi žele znati što jedu ljudi u struci kako bi doznali koja je hrana dobra, a koja loša. Ipak, prije nego što vam ispričam što ja jedem svaki dan, važno je naglasiti da neke namirnice koje možda odgovaraju meni nekome drugome neće nimalo odgovarati i obrnuto. Naime, svaki bi čovjek morao gledati na svoju prehranu kao individualnu stvar te joj isto tako i pristupati'', objasnila je Keri.

1. Kava

''Da, i ja sam jedna od onih koji svoj dan ne mogu započeti bez šalice vruće kave. Iako se još uvijek vode brojne rasprave o tome je li kava dobra ili loša za zdravlje, osobno sam veliki obožavatelj. Naime, kava je bogata antioksidansima, a ispijanje nekoliko šalica kave dnevno povezano je s manjim rizikom od dijabetesa, moždanog udara i kognitivnih problema poput depresije ili anksioznosti'', ističe nutricionistica, ali napominje da se s količinom ne smije pretjerivati.

2. Smoothie

''Ovo je jedan od najčešćih doručaka i bez obzira na to što nije klasična namirnica, smatram da ga je potrebno staviti na popis. Smoothie je odlično rješenje ako vam je ostalo svježih namirnica, a ujedno je i ukusno rješenje za ublažavanje gladi'', objašnjava Keri. Ipak, ona u smoothie ne stavlja klasične sastojke, već koristi zdravije varijante.

''Sastojci koje stavljam u smoothieje obično su veganski proteinski prah, nezaslađeno bademovo mlijeko, kupus, bademov maslac, a ponekad i kolagen, matchu ili macu. Svaka od ovih namirnica bogata je zdravim nutrijentima koji pridonose očuvanju zdravlja, a posebno su dobre za probavu'', dodaje.

3. Zeleno povrće

''Nastojim staviti zelenilo u što više obroka koje jedem, pa čak i doručak. Zeleno povrće ima veliku količinu vlakana, vitamina i minerala, uključujući antioksidanse i fitokemikalije za koje se pokazalo da snižavaju kolesterol, sprječavaju bolesti srca i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka'', objašnjava Keri.

4. Hladno prešano ulje

''Neka vrsta ulja, bez obzira na to je li riječ o maslinovom, kokosovom, bademovom ili čak orahovom, uvijek se nađe u mojoj prehrani - obično više puta dnevno. Svi već znaju da postoje i 'dobre' masnoće koje bi trebalo konzumirati što češće. Moj omiljeni preljev za salatu je upravo na bazi maslinovog ulja, a često koristim i kokosovo ulje na kruhu od proklijalih žitarica'', govori za Today.

5. Orašasti plodovi i maslac od orašastih plodova

''Iako je ovo tehnički više namirnica, obje su osnovne stvari u mom domu. Ne možete pobijediti kombinaciju bjelančevina, zdravih masnoća, vlakana i antioksidansa orašastih plodova. Indijski oraščići i bademi omiljeni su popodnevni međuobroci, maslac od kikirikija također, dok su sjemenke suncokreta ili bundeve često u mojim salatama za večeru'', objašnjava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.