Smanjenje bacanja hrane odličan je način da se smanji utjecaj kućanstva na okoliš i istovremeno uštedi novac. Jedan od najučinkovitijih koraka je pravilno skladištenje hrane, ali plastične posude i ambalaža nisu uvijek najbolji izbor. Stručnjaci navode nekoliko namirnica koje bi se trebale čuvati drugačije kako bi dulje ostale svježe i zadržale kvalitetu.
Iako je plastična ambalaža praktična, nutricionistica Nikki Kuhlmann za EatingWell objašnjava: "Zagrijavanje plastike može uzrokovati njezino raspadanje i ispuštanje tvari poput BPA-a ili ftalata u hranu". Te tvari mogu utjecati na prirodnu funkciju hormona, pa Kuhlmann savjetuje korištenje posuda od nehrđajućeg čelika ili stakla, posebno za topla jela, dok se plastika može koristiti za hladne obroke poput salata ili sendviča.
Dok su obični sirevi poput cheddara ili krem sira sigurni u plastičnoj ambalaži, fini sirevi zahtijevaju posebne uvjete. Zatvaranje u plastiku sprječava protok zraka i potiče vlagu, što može promijeniti okus i boju sira. Umjesto toga, preporučuje se korištenje posebnog papira za sir ili pergamentnog papira s plastičnom vrećicom preko njega.
Rajčica i kiseli proizvodi poput limunovog soka mogu oštetiti plastiku i uzrokovati ispuštanje štetnih tvari. "Gotovo nikad ne čuvam kiselu hranu u plastici", kaže znanstvenica dr. Megan Meyer. Ona preporučuje korištenje stakla ili nehrđajućeg čelika jer ti materijali ne reagiraju s kiselinama.
Povrće poput luka i češnjaka ne treba zatvarati u plastiku jer vlaga potiče kvarenje i klijanje. Najbolje ih je držati na hladnom, tamnom i suhom mjestu, u mrežastim ili papirnatim vrećicama koje omogućuju protok zraka.
Zatvorene plastične vrećice nisu najbolji način za čuvanje zelene salate, špinata ili kelja nakon otvaranja pakiranja. "Omotajte lisnato povrće u čistu krpu i pohranite ga u zatvorenu posudu kako bi dulje ostalo svježe", savjetuje Kuhlmann. Ručnik upija višak vlage i sprječava venuće.
Peršin, korijandar i slične biljke brže propadaju u plastičnim vrećicama. Umjesto toga, treba ih tretirati poput cvijeća: stabljike se malo skrate, stave u čašu s vodom i lagano prekriju vrećicom. Na taj način mogu trajati i do dva tjedna u hladnjaku.