Noću držite čašu vode pokraj kreveta? Evo zašto je to loša ideja

Foto: Shutterstock

MNOGI ljudi koriste različite metode kako ne bi zaboravili unijeti dovoljnu količinu tekućine u svoj organizam. Jedan od načina jest da pored sebe uvijek drže čašu vode - dok čitaju, gledaju televiziju, rade ili spavaju. Međutim, ovo posljednje baš i nije najbolja ideja, upozoravaju stručnjaci.

Naime, kako je voda preko noći bila izložena zraku, upila je nešto ugljikovog dioksida i djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovery News. Kad kiselina otpusti protone i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava kiselost vode, zbog čega ona mijenja okus. To je jedan od razloga zbog kojeg odstajala voda uvijek ima pomalo bljutav okus.

Osim okusa, stručnjaci upozoravaju i na to kako je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. Iako to striktno ne znači da se voda pokvarila, zbog svega onoga što se tijekom noći nakupilo u njoj preporučuje se dvaput razmisliti želite li je uistinu popiti ili ne. Uvijek je bolja, ali i zdravija opcija, u čašu natočiti svježu vodu.

Je li ova navika opasnija nego što mislimo?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi se mogli razgraditi pa unatoč neobičnom ukusu sama po sebi nije nezdrava. S druge strane, ako uvijek koristite istu čašu, ne perete je redovito ili je čak dijelite s nekim, veća je vjerojatnost da će se na njezinoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo rub čaše prenosimo mnoge mikroorganizme, a ako to učinimo prije spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti, objašnjavaju stručnjaci.

''Naša slina također sadrži bakterije koje mogu dospjeti u vodu i zagaditi je. Zbog toga bi, kada usne jednom dodirnu rub čaše, trebalo što prije popiti svu vodu ili bilo koju drugu tekućinu koja se u njoj nalazi'', objašnjava liječnik Marc Leavey.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.