Nemojte piti izbjeljivač da biste izbjegli koronavirus

Foto: 123RF

SA širenjem koronavirusa, raste i broj dezinformacija o toj dosad nepoznatoj bolesti. 

Tako se na internetu pojavila preporuka ljudima da piju Miracle Mineral Solution ili MMS kako bi izbjegli zarazu virusom. Riječ je o izbjeljivaču, a informacija potječe od promotora QAnona, složene teorije političke zavjere, piše časopis Men's Health.

Ako slučajno razmišljate o pijenju izbjeljivača kako biste prevenirali koronavirus, jasna poruka je da to ne činite. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objašnjava da je to iznimno opasno i može uzrokovati povraćanje, jak proljev i po život opasno nizak krvni tlak zbog dehidracije i akutnog zatajenja jetre. Uz to, ne postoji dokaz da ta tekućina može na bilo koji način spriječiti zarazu koronavirusom.

Ovo nije prvi put da pristaše QAnona potiču ljude na pijenje MMS-a. Reklamirali su ga kao lijek za sve, od autizma i gripe, do HIV-a/AIDS-a i hepatitisa. FDA je prošle godine zaprimila toliko prijava o posljedicama koje je uzrokovalo pijenje izbjeljivača da su javnost upozorili u kolovozu da to ne čine.

Što možete učiniti kako biste prevenirali zarazu koronavirusom?

U Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, a najbolja prevencija je provođenje općih higijenskih mjera, na prvom mjestu često pranje ruku.

"To se odnosi na izbjegavanje kontakta sa zaraženima, s ljudima koji će putovati prema Kini, izbjegavanje zagušljivih prostora. Ako vidite da je neka osoba bolesna, treba izbjegavati kontakt s njom. Ako ste kod liječnika i vidite punu čekaonicu, bolje je da vani pričekate red", preporučila je epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.