Foto: 123rf
Uz već spomenuto maslinovo ulje postoje i druge vrste koje na visokim temperaturama otpuštaju previše štetnih tvari i slobodnih radikala pa bi i njih trebali izbjegavati za pečenje.
Tu definitivno spadaju bučino te suncokretovo ulje koji, uz slobodne radikale, na visokim temperaturama ispuštaju previše aldehida, a nedavno je otkriveno da je, kad je riječ o suncokretovom ulju, količina aldehida koje ispušta prilikom pečenja veća čak i od one kad bi hranu pekli na masti ili maslacu.
Dakle, kad govorimo o najgorim uljima za pečenje, tu svakako spada suncokretovo ulje, pa bi za pripremu hrane na visokim temperaturama, od onih "manje zdravih", trebali odabrati, primjerice, ulje repice. Ono zagrijavanjem ne gubi dobre sastojke niti ispušta loše te po tome može stati uz bok još zdravijim varijantama.
Najzdravija ulja za pečenje
Iako se o njegovim zdravstvenim svojstvima još uvijek vode mini polemike, nedvojbeno je da je kokosovo ulje jako zdravo, a kako dobro podnosi zagrijavanje, tako ni kod pečenja neće promijeniti niti narušiti svoj zdrav sastav.
Uz kokosovo izdvajamo i palmino ulje, koje također jako dobro podnosi visoke temperature, a ima potrebnu količinu zdravih masti, no ako ikada dođete u priliku nabaviti ulje avokada, to bi mogao biti najbolji izbor za vas.
Naime, osim što je bogato zdravim mastima, ulje avokada u sebi ima i puno fitonutrijenata zbog kojih teško oksidira i zato je odličan za pripremu na bilo kojoj temperaturi.