Moguće je pretjerati s pijenjem vode. Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne

Foto: Unsplash

Intoksikacija vodom smatra se hitnim slučajem opasnim po život koji se mora što prije dijagnosticirati i liječiti kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Što je intoksikacija vodom?

Definicija glasi: "Snižena koncentracija natrija u krvi (hiponatrijemija) koja se javlja zbog konzumacije viška vode, a u nedostatku odgovarajuće zamjene natrija."

Postoji nekoliko razina prekomjernog unosa vode, kao što su hiponatrijemija, trovanje vodom, hiperhidracija ili prekomjeran unos vode. Svi ovi izrazi opisuju isto ozbiljno zdravstveno stanje uzrokovano neravnotežom elektrolita.

Uzroci intoksikacije vodom

Budući da se to može spriječiti, možda se pitate u kojim se situacijama najčešće javlja trovanje vodom. Studije su otkrile da se ovo stanje obično razvija kod hospitaliziranih pacijenata i onih s mentalnim smetnjama, iako može utjecati na osobe koje su inače zdrave. Opijenost vodom opisana je u nekoliko različitih kliničkih situacija:

  • Kompulzivno pijenje vode poznato je kao psihogena polidipsija. Najčešće je to povezano s mentalnom bolešću ili mentalnim nedostacima.
  • Trovanje vodom obično je povezano s kombinacijom pijenja velike količine tekućine te s povećanim lučenjem vazopresina (koja se naziva i antidiuretički hormon), zbog čega bubrezi zadržavaju vodu.
  • Do slučajne intoksikacije vodom ponekad može doći zbog zatajenja bubrega, dijabetesa ili gastroenteritisa (upala sluznice crijeva uzrokovana virusom, bakterijom ili parazitom). U tim se situacijama hiponatremija obično liječi ispiranjem ili ispumpavanjem želuca.
  • Jatrogeni uzroci intoksikacije vodom posljedica su komplikacija koje se javljaju pri liječenju bolesti medicinskom intervencijom, kao što je upotreba intravenoznih tekućina ili elektrolita, elementarna prehrana, hranjenje nazogastričnom sondom ili pri uzimanju određenih neuroloških/psihijatrijskih lijekova. Nije vjerojatno da će to utjecati na ljude koji imaju normalnu funkciju bubrega i općenito su zdravi, ali moguće je da dožive promjene u lučenju antidiuretskog hormona jer to uzrokuje nakupljanje tekućine.
  • U nekim slučajevima dolazi do intoksikacije vodom zbog "natjecanja u ispijanju vode".
  • Kad ljudi uzimaju drogu zvanu MDMA (ecstasy), izlažu se riziku od neravnoteže elektrolita jer im je vruće, pojačano se znoje i žedni su, a također dolazi do gubitka natrija putem urina i znoja. To može dovesti do pijenja velike količine vode, što u nekim slučajevima može dovesti do intoksikacije.
  • U rijetkim slučajevima prisilna intoksikacija vodom prepoznata je kao oblik zlostavljanja djece, što obično dovodi do oštećenja mozga i može biti smrtonosno.

Znakovi i simptomi intoksikacije vodom

Dok je blaga ili umjerena, hiponatrijemija je obično asimptomatska. Ali u slučaju jačih intoksikacija vodom najčešći simptomi su:

  • glavobolja, zbunjenost i dezorijentacija
  • mučnina i povraćanje
  • poremećeno mentalno stanje i psihotične epizode, poput psihoze, delirija, neprikladnog ponašanja i halucinacija
  • slabost u mišićima, grčevi, trzanje, bolovi i umor
  • teškoće u disanju
  • često mokrenje
  • promjene krvnog tlaka i nepravilni otkucaji srca
  • teška pospanost, napadaji, zastoj disanja, hernijacija moždanog debla i koma.

Budući da intoksikacija vodom narušava normalne neurološke funkcije i živčanu signalizaciju, može se u ranim fazama manifestirati kao psihotična bolest koju liječnici ne mogu prepoznati. Na primjer, ako je netko primljen u Hitnu pomoć zbog intoksikacije vodom, liječnici bi mogli zamijeniti pacijentove simptome za visoku temperaturu, napadaj ili mentalni poremećaj, poput kronične paranoidne shizofrenije.

Može li opijenost vodom uzrokovati smrt i, ako je tako, koliko je vode potrebno da vas ubije?

U teškim slučajevima hiponatrijemija koja se ne liječi može dovesti do napadaja, kome i smrti. Zato stručnjaci kažu da je rano otkrivanje ključno za sprječavanje teške hiponatrijemije. Da bi se doživjeli simptomi intoksikacije vodom, netko bi trebao popiti više od pet čaša vode u sat vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.