Mislili ste da klor uništava sve bakterije u bazenu? Prevarili ste se

Foto: 123 RF

PREMA mišljenju vrhunskog sportaša, plivača Michaela Phelpsa, naša se koža ljušti u bazenima, htjeli mi to ili ne.

"Pa klor to sve ubije tako da nemate brige", kaže on. No, prema mišljenju Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Phelps nije u pravu.

Da, klor se dodaje u vodu kako bi se spriječilo širenje bakterija, no stručnjaci iz Centra tvrde da ne može uništiti baš sve. 

Urin, fekalije, znoj, prljavština, dezodorans i šminka mogu smanjiti količinu klora koji ubija bakterije. Također, mogu stvoriti kloramin - kemijski iritans. 

“Ako se ne tuširate prije ulaska u bazen, u njega unosite sve što se nalazi na vašoj koži”, ističe epidemiologinja Michele Hlavsa. 

Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran i za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač i za napade astme i uzrokovati neke iritacije kože, tvrdi Hlavsa

“Bazen koji nije opasan za zdravlje ne bi smio imati jak miris”, napominje Hlavsa, unatoč tome što je većina nas suprotnog mišljenja. 

Stoga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje da ne idete na bazene ukoliko imate problema s proljevom, obavezno se istuširajte prije i nakon ulaska u bazen. Također je i kapica za kupanje poželjna. I nikad, ali baš nikad nemojte mokriti u bazen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.