Najgore što možete napraviti svojoj lubenici jest staviti je u frižider

Foto: Instagram

TKO može zamisliti vruće ljeto bez hladne lubenice? E pa ima i takvih, a oni su pametniji od većine i obavezno jedu onu sobne temperature. Kada čujete zašto, i vi ćete promijeniti mišljenje. 

Prema istraživanju koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede, lubenica obiluje vitaminima i mineralima, ali se pod utjecajem hladne temperature velika količina i vitamina i minerala doslovno uništava, pa lubenica više nema ono blagotvorno svojstvo zbog kojeg je toliko dobra i omiljena. 

Dijeta s lubenicom je najučinkovitija i najzdravija
 

Osim toga, otkrili su i da lubenica nastavlja "proizvoditi" još vitamina, minerala i drugih nutritivno važnih tvari još neko vrijeme nakon što je ubrana. Stoga je nemojte nakon kupnje brže-bolje spremiti na hladno, jer ćete tako zaustaviti taj proces i samim time dobiti manje hranjivu lubenicu. 

Da bi to dokazali, stručnjaci su ostavili lubenice 14 dana na različitim temperaturama - od 21, 12 i 5 stupnjeva te su nakon dva tjedna mjerili rezultate. Ispostavilo se da je najbolja bila upravo najtoplija lubenica, koja je i nakon dva tjedna uspjela sačuvati čak 40 posto više dobrog likopena te je imala 50, odnosno 139 posto više beta karotena u odnosu na lubenice koje su čuvali na 12 odnosno 5 stupnjeva.

I to nije sve. Ljudi obično cijelu lubenicu čuvaju vani, a tek kad je načnu stave je na hladno "da se rashladi i ne pokvari", a zapravo je baš razrezana najpodložnija gubitku vrijednih nutritivnih svojstava. 

Znate li kako se pravilno čuvaju pojedine namirnice i koliko dugo mogu stajati  - neke na hladnom, neke ne

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.