Ljudi stavljaju sirov češnjak u nos da bi odčepili sinuse, a to može biti opasno

NA društvenim mrežama se pojavio čudan trik. Rozaline Katherine na TikToku je ranije ovoga tjedna objavila snimku u kojoj u nosnice stavlja sirovi češnjak. Tvrdi da to pomaže kod začepljenja nosa i drugih problema povezanih sa sinusima. Njen video je u samo pet dana pregledan 4.3 milijuna puta, što je dovelo do zabrinutosti stručnjaka. 

Katherine je u svaku nosnicu stavila po jedan režanj češnjaka pa ih ostavila 10 do 15 minuta. Nakon što je izvadila režnjeve, njen nos je procurio.

"Djeluje! Ovo zaista djeluje", napisala je Katherine. 

@rozalinekatherine

i’m shook lol ##tiktoktaughtme ##thankyoutiktok ##tiktokhacks

♬ Coffee Music - Cafe Music BGM channel

Međutim, korisnica @daniaudas u komentarima je priznala da je iz očaja isprobala trik, ali nije djelovao.

"Sve što se dogodilo je bio iznimno neugodan osjećaj pečenja", kaže. 

Koncept korištenja češnjaka kao dekongestiva nije nov. Glumica Busy Phillips došla je u središte pozornosti 2018. godine kad je u nos špricala destiliranu vodu od češnjaka. I za nju je to bilo neugodno iskustvo.

"Oči su mi strašno suzile", rekla je nakon što je dokumentirala pokušaj. 

Brojne web stranice za zdravlje i wellness hvale zdravstvene prednosti češnjaka, posebno kad su u pitanju sinusni i nazalni problemi. Na primjer, postoje članci koji savjetuju da u kipuću vodu stavite češnjak pa udahnete paru, dok drugi predlažu jedenje sirovog češnjaka kao metodu borbe protiv gripe i prehlade.
Zdravstveni stručnjaci nikako ne savjetuju prakticiranje ovih metoda.

"Ako stavljate oguljene režnjeve sirovog češnjaka u nos, tijelo će početi reagirati na kemikalije u češnjaku i uzrokovati kontaktni dermatitis u nosu", rekao je za časopis Shape otorinolaringolog Neil Bhattacharyya.

Upravo kontaktni dermatitis objašnjava neugodan osjećaj pečenja koji su prijavili neki koji su isprobali ideju. Druga zastrašujuća mogućnost je da bi se režanj češnjaka mogao zaglaviti u nosnici.

"Neki prijavljuju pozitivne ishode, ali to je lažni učinak izazvan iritacijom. Možda mislite da se nešto pokrenulo, ali samo ste reagirali na spojeve u češnjaku", dodaje liječnik. 

Umjesto toga, dr. Bhattacharyya savjetuje liječenje kapima za nos, u dogovoru s liječnikom, a češnjak ostavite ondje gdje mu je i mjesto - u kuhinji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.