Ljudi koji su umrli (ili su bili blizu tome) zbog previše popijene vode

Foto: Profimedia

NAKON što je majka dvoje djece Ashley Summers popila dvije litre vode u samo 20 minuta pa umrla, mnoge je zaintrigiralo pitanje kako je to moguće. 35-godišnjakinja je posumnjala da je dehidrirala, zbog čega je htjela utažiti žeđ. Kolabirala je i više nije dolazila k svijesti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuju da nikako ne pijete više od 1.4 litre vode (ali ni bilo kojeg drugog pića) u sat vremena. U suprotnom može doći do hiponatrijemije ili trovanja vodom.

Hiponatrijemija se javlja kada razina natrija u krvi padne na abnormalno niske razine, odnosno ispod 135 mEq/L. Natrij je vitalan za regulaciju količine vode u tijelu i kontrolu krvnog tlaka, živaca i mišića. Kada je koncentracija elektrolita izvan ravnoteže, višak vode uzrokuje oticanje tjelesnih stanica. Najopasnije je ako se to dogodi u mozgu, pri čemu organ ne može oticati zbog lubanje, piše National Kidney Foundation. Rezultat toga može biti napadaj ili koma.

Prema studijama, stopa smrtnosti među onima koji završe u bolnici zbog hiponatrijemije iznosi 25 posto. I neka poznata imena su umrla (ili su bila blizu tome) zbog trovanja vodom.

Bruce Lee

Gotovo 50 godina nakon što je preminuo, liječnici su otkrili da je tajanstvenu smrt Brucea Leeja moglo uzrokovati previše vode. Hollywoodska zvijezda umrla je u 32. godini u ljeto 1973. dok je boravila u Hong Kongu. Obdukcija je pokazala da je Bruce umro od otekline mozga, za što su liječnici okrivili uzimanje lijekova protiv bolova. Kao uzrok njegove smrti navodili su se i atentat i toplinski udar, ali istraživači su u studenom 2022. rekli da je pretjerani unos tekućine mogao uzrokovati hiponatrijemiju.

Andy Warhol

Obitelj Andyja Warhola tužila je njujoršku bolnicu zbog nepravilne njege i trovanja vodom. Umjetnik je otišao na rutinsku operaciju žučnog mjehura u veljači 1987., u dobi od 58 godina. Međutim, preminuo je od iznenadnog postoperativnog nepravilnog rada srca, medicinski poznatog kao aritmija, u njujorškoj bolnici, gdje se oporavljao.

Njegova je obitelj kasnije tužila bolnicu zbog neadekvatne njege i rekla da je aritmija uzrokovana nepravilnom njegom i trovanjem vodom. Slučaj nesavjesnog liječenja završio je na sudu, gdje je odvjetnik Bruce Clark tvrdio da je Warhol umro jer su ga liječnici "preopteretili tekućinom". Obitelj je za odštetu dobila neobjavljenu svotu novca.

Leah Betts

Leah Sarah Betts iz Essexa umrla je 16. studenoga 1995. u dobi od 18 godina nakon što je uzela tabletu ecstasyja i popila oko sedam litara vode u 90 minuta. Četiri sata kasnije pala je u komu, a umrla je pet dana kasnije kada su joj isključeni aparati koji su je održavali na životu.

David Rogers

David Rogers, 22-godišnji instruktor fitnessa iz Milton Keynesa, preminuo je nakon završetka Londonskog maratona 2007. godine. David, koji je trčao 42 km, kolabirao je na kraju utrke, koja se smatrala najtoplijom u 27-godišnjoj povijesti, i umro u bolnici Charing Cross.

Anthony Edwards

Engleski glumac Anthony Andrews otkrio je da je skoro umro nakon što je popio osam litara vode. Naime, kako bi podmazao svoje glasnice za dvije uzastopne izvedbe My Fair Lady, glumac je grabio vodu svaki put kad bi sišao s pozornice. Odveden je u bolnicu East Surrey gdje je proveo tri dana na intenzivnoj njezi.

Jennifer Strange

Majka troje djece Jennifer Strange umrla je 2007. nakon natjecanja u ispijanju vode. Popila je osam litara vode kako bi osvojila Nintendo Wii. Žalila se na želučane tegobe i glavobolju, a kad je došla kući, počela je povraćati. Pronađena je mrtva tog poslijepodneva.

Radio postaja koja je organizirala natjecanje je zbog ovog slučaja otpustila deset članova osoblja, ali je tijekom suđenja tvrdila da je Jennifer trebala znati da bi natjecanje moglo biti opasno. Obitelj je dobila 10 milijuna funti odštete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.