Ugledni gastroenterolog s Harvarda, dr. Saurabh Sethi, pozvao je ljude da preispitaju svoje navike pijenja čaja jer mogu štetno utjecati na crijeva i jetru. Prema UK Tea & Infusions Association (UKTIA), 84 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva pije čaj svaki dan, što iznosi više od 100 milijuna šalica dnevno, odnosno oko 36 milijardi godišnje. Dr. Sethi je na svom Instagram profilu, gdje ima 1.3 milijuna pratitelja, napisao: "Ja sam gastroenterolog i ovo je sedam najgorih navika pijenja čaja koje uništavaju vaša crijeva i jetru." Evo koje je navike istaknuo.
Dr. Sethi objašnjava da čaj na prazan želudac iritira želučanu sluznicu zbog kiselosti, kofeina i tanina. To može uzrokovati žgaravicu, mučninu i smanjenu apsorpciju željeza.
Napominje da ledeni i mliječni čajevi često imaju 30 do 40 grama šećera. Redovita konzumacija takvih napitaka povećava rizik od nealkoholne masne bolesti jetre i dijabetesa.
Dr. Sethi otkriva da je "sastojak za mršavljenje" u ovim čajevima najčešće laksativ. Pretjerivanje može uzrokovati dehidraciju, neravnotežu elektrolita i oštećenje crijeva.
Zeleni čaj je zdrav, ali dr. Sethi upozorava da se dodaci prehrani s ekstraktom ne smiju pretjerano koristiti. Povezuju se s rijetkom, ali stvarnom toksičnošću jetre.
Savjetuje da se čaj ne pije iznad 65 °C, jer je ta temperatura povezana s većim rizikom od raka jednjaka. Poziva se na studiju iz 2020. godine, koja je pokazala da redovito pijenje čaja toplijeg od 65 °C značajno povećava rizik od karcinoma jednjaka.
Iako čaj sadrži manje kofeina od kave, dr. Sethi naglašava da može poremetiti san. To otežava noćni oporavak jetre i crijeva.
Upozorava da bubble čajevi sadrže mnogo šećera i "skrivenih kalorija", posebno zbog tapioka kuglica. Takve navike mogu dovesti do inzulinske rezistencije i masne jetre.