Savjeti poput "kupujte na rubovima trgovine" i "jedite puno voća i povrća" temelji su svake priče o mršavljenju, a ujedno i dobar zdravstveni savjet. Ipak, jedan obiteljski liječnik često se susreće s pacijentima koji su iznenađeni porastom tjelesne težine ili zastojem u mršavljenju nakon što su povećali unos voća.
"Voće može zadovoljiti želju za slatkim, nadamo se pomažući vam da izbjegnete manje zdrav rafinirani šećer", kaže dr. Mike Sevilla, liječnik obiteljske medicine. "S druge strane, imam mnogo pacijenata koji su u svoju prehranu uključili voće, ali ne postižu gubitak težine."
Frustrirajuće je slijediti savjete i ne vidjeti rezultate. Međutim, dr. Sevilla često postavlja pitanja o tome kako njegovi pacijenti konzumiraju voće. Njihovi odgovori obično otkrivaju da čine jednu uobičajenu, ali podmuklu pogrešku. Dobra vijest? Rješenje nije komplicirano, a može biti izuzetno ukusno.
Nakon razgovora s pacijentima koji se bore s gubitkom težine, dr. Sevilla često saznaje da konzumiraju voćne sokove. "Preferiram da moji pacijenti jedu cijelo voće zbog zdravstvenih koristi", kaže on. Studija harvardskih istraživača iz 2024. godine pokazala je da samo jedna velika čaša stopostotnog voćnog soka dnevno može pridonijeti debljanju.
Ipak, natpis "100% voćni sok" na ambalaži može djelovati obećavajuće i zdravo. Uz to, na prednjoj strani etikete često stoje fraze poput "Izvrstan izvor vitamina C", što nije samo pametan marketing, već i istina. Liječnici to ne osporavaju.
"Neke od prednosti voća, poput vitamina, i dalje mogu biti prisutne u obliku soka", kaže dr. Mir Ali, certificirani barijatrijski kirurg i medicinski direktor Centra za kirurško mršavljenje MemorialCare. No, ključno je pročitati cijelu nutritivnu deklaraciju kako biste vidjeli što se još u soku nalazi, a što nedostaje.
"Voćni sokovi su siromašni vlaknima, što ne zadovoljava glad, i mogu uzrokovati da ljudi piju više soka te da im skoči razina šećera u krvi i inzulina", objašnjava dr. Sevilla. "Osim toga, količina kalorija u voćnim sokovima je veća i koncentriranija nego u cijelom voću."
Ovi rizici odnose se i na takozvane "detoksikacijske sokove", koji, ironično, mogu imati suprotan učinak na vaše ciljeve. "Cijeđenje sokova za detoksikaciju može ometati mršavljenje jer sadrže previše šećera i nedovoljno vlakana za usporavanje apsorpcije voćnog šećera", objašnjava dr. Sue Decotiis, liječnica specijalizirana za medicinsko mršavljenje. "Inzulin je tada zadužen za metaboliziranje sveg tog šećera i odvlači mu se pažnja od sagorijevanja masti."
Cijelo voće je korisno, ali ne smatra ga svatko ukusnim pa se okreću sokovima. No, čak i kod cjelovitog voća, ključno je biti svjestan unosa. Liječnici dijele nekoliko savjeta kako biste lakše podržali svoje ciljeve.
Postoji mnogo načina da uživate u voću, a da ono ne bude glavna zvijezda tanjura. "Dodajte voće nekim od svojih omiljenih jela, što pomaže dodati ugodan slatki okus vašem obroku", preporučuje dr. Sevilla. "Jedan primjer je dodavanje narezanih jabuka ili krušaka u salatu s orasima i feta sirom. Za doručak možete pokušati umiješati bobičasto voće u svježi sir ili grčki jogurt s niskim udjelom šećera."
Prijedlozi dr. Seville su uravnoteženi – svježi sir i grčki jogurt sadrže proteine, a jabuke su dobar izvor vlakana. Dr. Decotiis naglašava da je to izuzetno važno i savjetuje oprez s količinom voća, čak i u cjelovitom obliku. "Voće sadrži važne vitamine, minerale i vlakna, ali i fruktozu, koja je oblik šećera", ističe ona. "Iako je jedenje voća zdravije od jedenja saharoze koja se nalazi u slatkišima, to je ipak šećer." Zato je ravnoteža ključna. "Jedenje voća s proteinima ili konzumiranje voća uz obrok može pomoći u izbjegavanju kolebanja šećera u krvi", dodaje dr. Decotiis.
"Povrće ima manje šećera, u prosjeku mnogo više vlakana i mnogo, ako ne i više, hranjivih tvari", objašnjava dr. Decotiis. Vlakna su zasitna, pomažu u kontroli gladi i poboljšavaju zdravlje crijeva. "Ako se povrće konzumira u dovoljnim količinama, samo jedno voće dnevno je zaista potrebno", kaže ona, dodajući da su voćke s najviše vlakana jabuke i avokado. Dr. Ali također napominje da voće s nižim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća i citrusa, uzrokuje manje skokove šećera, što olakšava proces mršavljenja.