Dijetetičari: Muči vas nadutost? Iz prehrane izbacite tri stvari

Foto: Shutterstock

Ako se često osjećamo naduto, jedan od prvih uzroka na koji bismo trebali obratiti pozornost jest prehrana. Povremena nadutost može biti normalna, ali učestali probavni problemi mogu ukazivati na upalu, a određene namirnice značajno utječu na to. Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, dodanim šećerima i natrijem može narušiti zdravlje crijeva i uzrokovati zadržavanje vode, plinove i nelagodu. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko prehrambenih izbora koji bi mogli pogoršati situaciju.

1. Bijeli kruh

Iako je čest u mnogim kućanstvima, bijeli kruh može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i pridonijeti upalama. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati objašnjava da je riječ o proizvodu od "visoko rafiniranog brašna", koje je lišeno vlakana i nutrijenata.

"Integralni kruh je puno bolji izbor jer sadrži vlakna koja pomažu u duljoj sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi", kaže Nanavati za SheFinds. Dobrih alternativa ima više - poput kvinoje, smeđe riže i zobenih pahuljica.

2. Slani orašasti plodovi i sjemenke

Iako orašasti plodovi i sjemenke mogu imati brojne zdravstvene prednosti, slane varijante često sadrže previše natrija. "Prekomjeran unos natrija može poremetiti ravnotežu tekućina u tijelu i pridonijeti nadutosti", navodi barijatrijski kirurg dr. Harsh Sheth.

Dodaje i da smanjenje unosa soli može pomoći u reguliranju apetita i podržati ravnotežu elektrolita, što dugoročno olakšava održavanje zdrave tjelesne mase.

3. Bomboni i slatkiši

Slatkiši su poznati kao nezdrav izbor, ali njihov utjecaj na probavu često se zanemaruje.

"Osim šećera, umjetnih boja i aroma, slatkiši ne sadrže masnoće ni proteine koji bi usporili apsorpciju šećera", objašnjava dijetetičarka Adrienne Raimo. To dovodi do brzog porasta šećera u krvi, a zatim i snažnog pada, što može uzrokovati nadutost, umor i dugoročno – inzulinsku rezistenciju. Raimo posebno ističe gumene bombone i slične slatkiše kao najgore izbore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.