Ako se često osjećamo naduto, jedan od prvih uzroka na koji bismo trebali obratiti pozornost jest prehrana. Povremena nadutost može biti normalna, ali učestali probavni problemi mogu ukazivati na upalu, a određene namirnice značajno utječu na to. Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, dodanim šećerima i natrijem može narušiti zdravlje crijeva i uzrokovati zadržavanje vode, plinove i nelagodu. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko prehrambenih izbora koji bi mogli pogoršati situaciju.
Iako je čest u mnogim kućanstvima, bijeli kruh može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i pridonijeti upalama. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati objašnjava da je riječ o proizvodu od "visoko rafiniranog brašna", koje je lišeno vlakana i nutrijenata.
"Integralni kruh je puno bolji izbor jer sadrži vlakna koja pomažu u duljoj sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi", kaže Nanavati za SheFinds. Dobrih alternativa ima više - poput kvinoje, smeđe riže i zobenih pahuljica.
Iako orašasti plodovi i sjemenke mogu imati brojne zdravstvene prednosti, slane varijante često sadrže previše natrija. "Prekomjeran unos natrija može poremetiti ravnotežu tekućina u tijelu i pridonijeti nadutosti", navodi barijatrijski kirurg dr. Harsh Sheth.
Dodaje i da smanjenje unosa soli može pomoći u reguliranju apetita i podržati ravnotežu elektrolita, što dugoročno olakšava održavanje zdrave tjelesne mase.
Slatkiši su poznati kao nezdrav izbor, ali njihov utjecaj na probavu često se zanemaruje.
"Osim šećera, umjetnih boja i aroma, slatkiši ne sadrže masnoće ni proteine koji bi usporili apsorpciju šećera", objašnjava dijetetičarka Adrienne Raimo. To dovodi do brzog porasta šećera u krvi, a zatim i snažnog pada, što može uzrokovati nadutost, umor i dugoročno – inzulinsku rezistenciju. Raimo posebno ističe gumene bombone i slične slatkiše kao najgore izbore.