Gastroenterolog otkrio koju vrstu orašastih plodova treba jesti za zdravlje crijeva

Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE probavnog sustava daleko je više od redovite stolice – ono utječe na imunitet, razinu energije i čak raspoloženje. U središtu svega su crijeva i milijarde mikroorganizama koji u njima žive. Ako želimo održati tu mikrofloru zdravom, prehrana igra ključnu ulogu. A među svim namirnicama koje pomažu crijevima, jedan orašasti plod posebno se ističe.

Prema mišljenju gastroenterologa dr. Willa Bulsiewicza, najbolji izbor za zdravlje crijeva su orasi. Evo zašto su upravo oni zaslužili titulu najkorisnijeg orašastog ploda za probavu.

Zašto su orasi najbolji izbor za crijeva?

Vlakna koja hrane korisne bakterije

Jedna porcija oraha (oko 28 grama ili 14 polovica) sadrži oko dva grama prehrambenih vlakana. Kako za Eating Well objašnjava gastroenterolog: "Vlakna su ključna za zdravlje mikrobioma. Većina ljudi unosi ih znatno manje od preporučene količine."

Vlakna potiču redovito pražnjenje crijeva, sprječavaju zatvor i hrane korisne bakterije u probavnom sustavu. Rezultat je uravnoteženija mikroflora i bolja probava.

Omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu

Orasi su jedan od rijetkih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, točnije alfa-linolenske kiseline (ALA). Osim što su dobre za srce, omega-3 masnoće povoljno djeluju i na crijeva.

Mogu pomoći u rastu korisnih bakterija te smanjiti upale koje narušavaju sluznicu crijeva. Time se jača zaštitna barijera crijevnog zida i smanjuje rizik od takozvanog "propusnog crijeva", stanja u kojem štetne tvari lakše ulaze u krvotok.

Poticanje stvaranja maslačne kiseline

Maslačna kiselina (butirat) važna je kratkolančana masna kiselina koja održava zdravlje debelog crijeva. Veće razine butirata u crijevima povezane su s manjom upalom, boljom cirkulacijom, pravilnijim radom crijeva i povoljnim mikrobiomom. Ova kiselina djeluje kao gorivo za crijevne stanice i izravno podupire zdravu probavu.

Snažni antioksidansi za zaštitu crijevnih stanica

Orasi su bogati antioksidansima poput elagitanina i flavonoida, koji štite crijevne stanice od oksidativnog stresa, poznatog kao proces koji može izazvati oštećenje tkiva i kronične upale, piše Eating Well.

Zdravlje crijeva počinje šakom oraha

Orašasti plodovi općenito su korisni za probavu jer sadrže vlakna i zdrave masnoće, ali orasi se posebno ističu zbog kombinacije hranjivih tvari koje ciljano djeluju na mikrobiom.

Ako želite podržati svoje crijevno zdravlje, uključivanje šake oraha u svakodnevnu prehranu jednostavan je i učinkovit korak. Uz to što su zasitni i ukusni, mogu imati dugoročne koristi za cijelo tijelo, iznutra prema van.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.