Koliko dugo je najbolje raditi plank?

Foto: Instagram

KONCEPT planka je prilično jednostavan: držite se u položaju za izdržaj određeno vrijeme kako biste ojačali cijelo tijelo. No, iako vjerojatno već znate kako raditi plank, možda još nište nabasali na pravi odgovor, na pitanje koliko biste ga dugo trebali raditi za maksimalne rezultate.

Odgovor nije toliko jednostavan kao što mislite, ali je sigurno manji od onoga što ste možda mislili da je optimalno. Albert Matheny, suosnivač SoHo Strength Laba i savjetnik za Promix Nutrition, kaže da je sve individualno, od deset sekunda do pune minute. Ne više, a to je, vjerujemo, dobra vijest za sve vas.

Zašto je to tako, vjerojatno pogađate, i to dobro, jer je tu isključivo riječ o vašim ciljevima i vašoj kondiciji, zbog čega biste ga trebali raditi onoliko koliko možete, pogotovo ako ste početnik. Do jedne minute. Ali, više puta u danu.



Tako je objasnio i Doug Sklar, ovlašteni osobni trener i osnivač njujorškog PhilanthroFIT-a, koji preporučuje tri seta dnevno s po maksimalno 60 sekunda, s time da je doista najbolje početi s mnogo kraćim setovima.

"Slobodno počnite sa setovima od 10 sekunda, zatim 5 do 10 sekunda odmorite pa ponavljajte setove 6 puta. Tako ćete sa samo jednom minutom (ukupno) u planku mnogo bolje pripremiti tijelo za naredno pomicanje vremena, kako biste već osnaženi došli do optimuma od 60 sekunda, u tri serije, tijekom dana.

"No, do toga uopće ne morate žuriti. Kod planka je važno da se ne forsirate, jer biste tako mogli učiniti štetu i previše opteretiti donje mišiće leđa. To nije zamisao ove vježbe. Zamisao je, a to doista jest optimalno, raditi ga onoliko koliko možete izdržati. Upravo će toliko biti dovoljno da plank učini svoje i ostavi maksimalne rezultate na cijelom vašem tijelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.