Kako ispijanje više od 1.4 litre vode u sat vremena može biti smrtonosno?

Foto: Shutterstock

PIJENJE dvije litre vode dnevno ključno je za održavanje hidratacije tijela. Ali kad se u kratkom vremenu popije puno vode, to može biti smrtonosno, upozoravaju stručnjaci.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuju da nikako ne pijete više od 1.4 litre vode (ali ni bilo kojeg drugog pića) u sat vremena. U suprotnom može doći do hiponatrijemije. Naime, majka dvoje djece Ashley Summers umrla je nakon što je popila dvije litre vode u samo 20 minuta. 35-godišnjakinja je posumnjala da je dehidrirala, zbog čega je htjela utažiti žeđ. Kolabirala je i više nije dolazila k svijesti.

Hiponatrijemija se javlja kada razina natrija u krvi padne na abnormalno niske razine, odnosno ispod 135 mEq/L. Natrij je vitalan za regulaciju količine vode u tijelu i kontrolu krvnog tlaka, živaca i mišića. Kada je koncentracija elektrolita izvan ravnoteže, višak vode uzrokuje oticanje tjelesnih stanica. Najopasnije je ako se to dogodi u mozgu, pri čemu organ ne može oticati zbog lubanje, piše National Kidney Foundation. Rezultat toga može biti napadaj ili koma.

Međutim, simptomi hiponatrijemije su obično manje izraženi i uključuju povraćanje, glavobolje, smetenost, umor, nizak krvni tlak i slabost mišića.

Prema studijama, stopa smrtnosti među onima koji završe u bolnici zbog hiponatrijemije iznosi 25 posto. Smrtni slučajevi i hospitalizacije zabilježeni su u ljudi koji su pili sedam do osam litara vode dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.