Jedan neobični simptom može biti rani znak dijabetesa, a javlja se ispod pazuha

Foto: Pexels

DIJABETES je ozbiljna kronična bolest u kojoj su razine šećera u krvi povišene. Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dijabetes ili šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježavaju veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Postoji mnogo različitih znakova koji mogu ukazivati na to da osoba boluje od dijabetesa, ali jedan simptom mnogi ljudi ne povezuju s ovom kroničnom bolesti, upozoravaju liječnici. Kako otkrivaju, riječ je o tamnim pazusima.

Naime, tamne mrlje ispod pazuha, ali jednako tako i na stražnjoj strani vrata ili preponama, mogu značiti da imamo previše inzulina u krvi. To je često znak predijabetesa, a medicinski naziv za ovo stanje kože je Acanthosis nigricans.

Osim ovog neobičnog simptoma koji često zna biti jedan od najranijih, ostali znakovi koji upozoravaju na dijabetes uključuju pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, smanjenje osjeta i trnce u šakama i stopalima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.