Je li začepljen nos simptom koronavirusa? Evo što kaže stručnjakinja

Foto: 123RF

ČIM temperatura zraka počne padati, počinje sezona začepljenih noseva i šmrcanja. Ove godine ti simptomi neke su dodatno zabrinuli jer se pitaju jesu li znak zaraze koronavirusom. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti začepljen nos klasificira kao simptom koronavirusa, ali nije nužno najistaknutiji simptom, kaže za časopis Health dr. Neha Vyas. 

U veljači je Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvješće napravljeno temeljem analize 55.924 laboratorijski potvrđena slučaja covida-19 u Kini. Prema tom izvješću, samo 4,8 posto pacijenata je prijavilo začepljen nos kao simptom infekcije covidom-19. Puno su češći simptomi vrućica (87,9 posto), suhi kašalj (67,7 posto) i umor (38,1 posto).

Kao i mnogi simptomi koronavirusa, začepljen nos može se povezati s brojnim drugim bolestima, posebno gripom i prehladama, koje počinju cirkulirati. 

To znači da je testiranje na koronavirus jedini pravi način da znate je li začepljen nos znak infekcije covidom-19 ili nečeg drugog. 

Ako su vaši simptomi začepljenog nosa blagi i ne sumnjate na zarazu koronavirusom, pokušajte ublažiti pritisak inhalacijama, čišćenjem nosa fiziološkom otopinom ili korištenjem kapi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.