Ponekad napravimo zalihe krumpira, no uz najbolju volju ne uspijemo ih potrošiti, a oni počnu mijenjati izgled. Krumpir može početi klijati ili se skupljati. Što onda? Je li ga sigurno jesti?
Prema stručnjacima sa Sveučilišta u Illinoisu, bolje je biti oprezan i odbaciti smežurane krumpire. Kod dužeg skladištenja, pogotovo ako uvjeti skladištenja nisu idealni, na primjer, na toplom mjestu, krumpir počinje gubiti vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da koža postaje opuštena i naborana.
"U toplim uvjetima krumpir može početi klijati, što je način na koji krumpir pokušava rasti i razmnožavati se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krumpir nije u svom najboljem stanju za konzumaciju", tvrde.
Konzumacija takvog krumpira predstavlja zdravstveni rizik, napominju stručnjaci. Ističu da su vidljivi znakovi propadanja, poput skupljanja i klijanja, znakovi razvoja solanina, prirodnog toksina koji ga proizvodi.
Prema Healthlineu, solanin u malim količinama obično ne utječe na ljude, ali njegova koncentracija može značajno porasti u krumpiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom. Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i živčanim sustavom, ovisno o unesenoj količini.
Kako pravilno skladištiti krumpir?
Idealan način skladištenja krumpira je u hladnom, tamnom i dobro prozračenom prostoru. Idealna temperatura iznosi oko 8 Celzijevih stupnjeva. U tipičnom domu, u kojem temperatura varira od 18 do 20 Celzijevih stupnjeva, krumpir može ostati svjež tjedan do dva.
Svjetlost je još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir. Krumpir treba čuvati na tamnom mjestu kako bi se spriječio razvoj klorofila, zbog kojeg može pozelenjeti. Iako zelena boja sama po sebi nije štetna, ona ukazuje na višu koncentraciju solanina koji, kao što je ranije spomenuto, može biti toksičan.