Izbacite ove tri namirnice ako se želite riješiti nadutosti, kaže nutricionistica

Foto: Shutterstock

KOLIKO god bile ukusne, jeste li primijetili da vam određene namirnice stvaraju nadutost i grčeve u trbuhu? Registrirana nutricionistica i autorica knjige 'The Science of Nutrition', Rhiannon Lambert, podijelila je nekoliko namirnica koje i sama izbjegava kako bi spriječila nadutost i grčeve u trbuhu, ali i neke zlokobnije probleme poput raka, a isto preporučuje i drugima.

Crveno i prerađeno meso

Lambert je za The Sun rekla: "Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik od raka debelog crijeva." Naime, meso se prerađuje ako je konzervirano dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili sadrži velike količine konzervansa, stoji u smjernicama NHS-a. To uključuje kobasice, šunku i slaninu, kao i mesna jela poput salame.

Kako objašnjava nutricionistica, jedući ih također riskiramo neugodnu nadutost u trbuhu, kao i razvoj kardiovaskularnih bolesti zbog velikih količina zasićenih masti koje sadrže. "Stoga je najbolje izbjegavati ih ili njihovu konzumaciju barem svesti na minimum", dodala je.

Žvakaća guma

Možda ste pomislili da je žvakaća guma za svjež dah nakon jela prilično bezopasna, ali nutricionistica upozorava da to ipak nije tako. Naime, ona tvrdi da je to jedna od namirnica koje je potrebno izbjegavati ako želite izbjeći nadutost.

"Redovito žvakanje žvakaće gume, osobito s otvorenim ustima, može dovesti do toga da ljudi gutaju višak zraka što može rezultirati nadutošću ili plinovima", objasnila je.

Gazirana pića

"Ovo je slično žvakaćoj gumi budući da mjehurići unutar ovih pića sadrže zrak", objašnjava nutricionistica. "Konzumiranje gaziranih pića znači da taj zrak ulazi u naš probavni trakt i može izazvati osjećaj nadutosti. Osim toga, ova pića često mogu biti i prilično bogata šećerima pa je važno da vodimo računa o konzumaciji kako ne bismo prekoračili preporuke od 30 grama dodanih šećera dnevno.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.