IAKO veganska prehrana mnoge oduševljava zbog određenih zdravstvenih blagodati, možda postoje i neki nedostaci u odbacivanju proizvoda životinjskog porijekla.
Naime, jedno malo istraživanje je pokazalo da je veganstvo povezano sa slabijim kostima i većim brojem prijeloma kostiju. Istraživači su proučavali dvije skupine - 36 vegana i 36 svejeda - i napravili su im ultrazvuke kako bi procijenili zdravlje njihovih kostiju. Sve u svemu, vegani su imali slabije kosti.
Studija koju su proveli istraživači s njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika također je otkrila da vegani imaju manje kalcija - važnog hranjivog sastojka za zdravlje kostiju - od svejeda. Neki od ostalih hranjivih sastojaka koji su nedostajali veganima bili su vitamin A, vitamin B2, lizin, cink i omega-3 masne kiseline.
U drugoj studiji, u kojoj je analizirano 55.000 ljudi, vegani su imali 2.3 puta više prijeloma kukova i dvostruko veći broj slomljenih nogu u odnosu na svejede. Studija je također otkrila da neki vegani možda ne jedu dovoljno proteina, što je presudno za zdravlje kostiju, prenosi Insider.