NADUTOST trbuha je neugoda koja se najčešće opisuje kao napuhanost u želucu, a nerijetko je prate plinovi i bolni grčevi. Isto tako, zbog pritiska može doći i do bolova u donjem dijelu leđa, koji nas često znaju zabrinuti. Dobra je vijest da u većini slučajeva nadutost možemo spriječiti, a jedan od najjednostavnijih načina jest izbjegavanje hrane koja uzrokuje ovakve neugodne pojave, piše Eat This.
Naime, nutricionisti upozoravaju da postoji određena hrana koja uzrokuje plinove i nadutost te bismo je prema njihovim savjetima trebali izbjegavati ili barem svesti na minimum.
Na popisu namirnica koje izazivaju nadutost i plinove su prerađena i pržena hrana, mliječni proizvodi, određeno povrće poput brokule i cvjetače, namirnice koje sadrže veliku količinu procesiranog šećera (gumeni bomboni, keksi, čips), pivo, crveno meso, gazirana i alkoholna pića, orašasti plodovi te mahunarke.
Iako su neke od ovih namirnica, poput brokule, cvjetače, orašastih plodova i mahunarki, iznimno zdrave, dosta su teške pa ako se pretjera s njihovom konzumacijom, mogu dovesti do nadutosti i neugodnih plinova.
''Neke namirnice poput mahunarki ili orašastih plodova izvrstan su i svestran međuobrok zahvaljujući velikoj količini proteina, zdravih masti i vlakana. No, nažalost, zauzimaju mjesto na popisu hrane koja uzrokuje plinove jer se ne probavljaju lako. Zato je važno konzumirati ih umjereno kako ne bismo dodatno opteretili crijeva'', objašnjava nutricionist Daryl Gioffre.