Dijetetičarke tvrde da bismo trebali češće jesti ovu moćnu, a jeftinu namirnicu

Foto: Pixabay

Riža, zob i druge žitarice često su dio uravnotežene prehrane, no kvinoja se posebno izdvaja zbog svoje nutritivne vrijednosti. Možete je uključiti u jelovnik svaki dan, a nutricionisti navode zdravstvene prednosti koje donosi redovita konzumacija.

"Kvinoja je nutritivno bogata, prirodno bezglutenska žitarica koja nudi široku primjenu u prehrani i prava je riznica hranjivih tvari", objašnjava dijetetičarka Cristina Illien. Kvinoja je potpuni protein, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina – pola šalice sadrži 12 g, dok bijela riža ima samo 3 g.

Dijetetičarka Patricia Kolesa naglašava i visok udio vlakana (6 g na pola šalice) te ističe kako je kvinoja bogata željezom i mineralima poput folata, tiamina, mangana, fosfora i cinka, piše Parade.

Dijetetičarke ističu da je kvinoja izuzetno prilagodljiva i može se koristiti u raznim jelima, bilo kao slatki doručak s voćem ili u slanim jelima za ručak i večeru.

Zdravstvene prednosti kvinoje

"Budući da je prirodno bez glutena, kvinoja je pogodna i za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten", kaže Illien. U nastavku otkrijte pet glavnih zdravstvenih prednosti kvinoje.

Stabilizira šećer u krvi

Kvinoja može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kvinoje natašte može poboljšati razinu glukoze i smanjiti porast šećera nakon obroka.

Poboljšava probavu

Bogata je topljivim i netopljivim vlaknima koja podržavaju zdravu probavu i sprječavaju zatvor. Početak s manjim porcijama pomaže tijelu da se prilagodi i smanji nadutost.

Snižava LDL kolesterol

Redovita konzumacija kvinoje može smanjiti razinu "lošeg" kolesterola, što doprinosi zdravlju srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje upale i rizik od kroničnih bolesti

Osim što podržava zdravlje srca, kvinoja može smanjiti rizik od drugih kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka. Njena bogata nutritivna vrijednost pomaže smanjiti upalne procese u tijelu, a manje upala znači manji rizik od razvoja bolesti.

Podržava zdravlje mozga

Vitamini B i antioksidansi u kvinoji pozitivno utječu na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije. Istraživanja pokazuju da njezini nutrijenti mogu smanjiti upalne procese u mozgu, što pozitivno utječe na kognitivne funkcije i dugoročno zdravlje mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.