Čuvajte se mokrih badića, oni donose 3 ozbiljna rizika

Foto: Instagram

SUNCE, more, plaža, kupanje... Ljeto je predivno godišnje doba, ali i ono donosi određene opasnosti, posebno kada su u pitanju žene.

Mokar badić žene uglavnom ne mijenjaju nakon što se okupaju. Znamo da nije praktično svako toliko mijenjati gaćice, o jednodijelnim badićima da ne govorimo, ali time itekako prijetite svom zdravlju.

Vjerojatno ste i same tijekom života osjetile nelagodu jer ste predugo na sebi imale mokar, hladan badić pa morate znati da ta neugodnost može lako postati problem zbog kojeg ćete možda morati posjetiti liječnika.

Zato vam donosimo 3 najveća rizika te ujedno i savjete kako preduhitriti ozbiljnije probleme.

Upala mjehura

Žene s osjetljivijim mjehurom mogle bi već prvi dan na plaži osjetiti poznate simptome: pojačano mokrenje, peckanje, čak i žarenje, a to ukazuje na to da su vam mokre gaćice u kombinaciji s hladnom vodom, eventualno i vjetrom, donijele upalu mjehura.

Ako vam se to dogodi, pokušajte što prije spriječiti daljnju upalu i širenje bakterija tako da pojačate unos tekućine. Pijte barem dvije litre vode i čajeva dnevno, nabavite brusnice, a ako simptomi ne budu jenjavali, morat ćete se obratiti za stručnu pomoć kako upala ne bi postala još gora.  

Gljivične infekcije


Mokar badić u kombinaciji sa sjedenjem na raznoraznim površinama (kamen, pijesak, toalet, čak i tuđi ručnici), mogao bi vam priuštiti dosadnu gljivičnu infekciju koja će se, ako ne reagirate odmah, pojačavati i praviti vam još veće probleme.

Simptomi se mogu prepoznati vrlo brzo. Osjetit ćete svrbež, nelagodu, peckanje te pojačani bijeli sirasti iscjedak. U ljekarnama možete kupiti kremu bez recepta ako već otprije znate prepoznati te simptome. A valja znati da se gljivične infekcije češće javljaju ako se kupate u bazenu te vam je imunitet nešto slabiji. Pogotovo ako ste noć prije pretjerali s alkoholom. 

Upala jajnika

Najgora, a opet prilično česta boljka uzrokovana  mokrim badićem je upala jajnika. Ako osjetite bol u donjem dijelu trbuha ili u predjelu jednog ili drugog jajnika, svakako se potrudite mijenjati badić čim izađete iz vode te više boraviti na suncu da se zgrijete. Nipošto nemojte hodati bosi po hladnom. Iako upala jajnika najčešće traži intervenciju liječnika koji će vam prepisati antibiotik, možda ćete je moći sanirati grijanjem nogu i trbuha ako je riječ o laganijoj upali. Ako nakon grijanja bol i nelagoda prođu, znači da ste se ipak samo dobro prehladili. 

Dodatni savjeti:


- Ako ste skloni upalama intimnog područja, prije odlaska na more pojačajte konzumaciju probiotika, koji će pojačati kiselost vaginalne sluznice i tako smanjiti mogućnost upale.

- Obavezno se presvlačite kad izađete iz vode te radije birajte dvodijelne kupaće, jer će vam jednodijelni dodatno hladiti i vlažiti područje trbuha.

- Nemojte ignorirati spomenute simptome, jer problem u ovim slučajevima neće proći sam od sebe, već će se samo pogoršavati. A to na godišnjem odmoru ne treba baš nikome.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.