Čajevi koji vam mogu pomoći da se smirite i lakše zaspite

Foto: Pexels

POSLJEDNJIH dana gotovo da ne postoji osoba koja nije pod stresom, a to kod mnogih rezultira nesanicom. Iako za takve tegobe postoje i određeni lijekovi, ljudi često prije posezanja za njima traže pomoć iz prirode.

Čajevi su blagotvorni, brzo djeluju, opuštaju srce i mišiće, mogu se koristiti više puta dnevno i rijetko izazivaju nuspojave. No, važno je znati da su velike količine biljnih čajeva izvor bioaktivnih spojeva koji mogu utjecati na djelotvornost nekih lijekova kao i na određene tjelesne funkcije.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se koristi za smirivanje, smanjivanje anksioznosti i problema sa snom. Njegovo blagonaklono djelovanje bilo je poznato još u vrijeme Rimljana, a mnoga istraživanja su i potvrdila umirujuć učinak kamilice. To se pripisuje antioksidansu apigeninu i flavonoidima koji vezanjem na receptor u mozgu imaju sposobnost umanjiti anksioznost i poboljšati kvalitetu sna. No, čaj od kamilice ne biste trebali konzumirati dva tjedna prije operacije jer zbog prisutnosti kumarina kamilica može imati blagi antikoagulacijski učinak.

Čaj od lavande

I lavanda je jedna od biljaka koje se još od davnina koriste za smirivanje, opuštanje i kvalitetniji san. Čaj od lavande sadrži kemijske spojeve linalil acetat i linalool koji djeluju na smanjenje anksioznosti i depresije te ublažavanje nesanice. Baš kao što je slučaj i s čajem od kamilice, ni čaj od lavande ne biste trebali konzumirati dva tjedna prije zakazane operacije.

Čaj od matičnjaka

Iako čaj od matičnjaka također djeluje opuštajuće te poboljšava raspoloženje, smanjuje anksioznost i stres, a pomaže i kod problema s probavom, s njegovom konzumacijom treba biti oprezan. Zbog mogućeg utjecaja na smanjenje razine šećera u krvi, dijabetičarima se preporučuje opreznije praćenje razine glukoze u krvi pri korištenju matičnjaka. On bi mogao utjecati i na funkciju štitnjače te se ne preporučuje osobama s bolestima štitnjače, a baš kao i prethodni čajevi - ne bi ga trebalo konzumirati dva tjedna prije operacije.

Čaj od valerijane

Valerijana ili ljekoviti odoljen jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu te je ona sinonim za prirodno sredstvo za smirenje. Koristi se kod nervoze i tjeskobe, no nije antidepresiv. Ipak, ako pretjerate s njezinim korištenjem, može izazvati osjećaj tuposti, pospanosti, pa čak i smanjenja krvnog tlaka. Ne preporučuje se konzumirati je u kombinaciji sa sedativima ili hipnoticima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.