Brzo provjerite je li vam tijelo kiselo, a zdravlje ugroženo

Foto: Instagram 

KISELOST organizma može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. 

Smatra se da je kiselost organizma preduvjet za nastanak tumorskih stanica, no čak i ako nećemo vjerovati tim crnim prognozama, moramo biti svjesni da kiselost nije dobra. Ona je znak disbalansa u organizmu i alarm da mu treba vratiti ravnotežu te ga dovesti u zdravo, alkalno stanje. 

Otkud kiselost? 

Tko misli da kiselost organizma stiže od kiselih namirnica, ne može biti više u krivu, Naime, citrusi koji se smatraju najkiselijima u ljudskoj prehrani, uopće nisu kiseli jer jednom kada ih organizam preradi, postaju alkalni. Loša kiselost zapravo nastaje od previše šećera, umjetnih dodataka, konzervansa, prerađene hrane... Jednom riječju, loša hrana donosi vam kiselost organizma.

No nije baš sve u prehrani jer se pH ravnoteža može poremetiti uslijed životnih navika, primjerice ako pijete lijekove, pušite, niste aktivni, ako vam probava ne radi najbolje i sl. 

Što čini kiselost? 

Glavni problem je taj što organizam mora pronaći način da se zaštiti od napada, a u slučaju prevelike kiselosti, organizam počinje crpiti vitamine i minerale iz kostiju i vitalnih organa da bi se kiselost smanjila. No ako organizmu ne date šansu da se izbori sam, tada nastupaju zdravstveni problemi. 

Bolesti povezane s kiselosti organizma 

Govorimo o spektru bolesti, od dijabetesa, osteoporoze, artritisa i drugih problema s kostima, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti, pretilost, umor... 

Drugim riječima, kiselost doista možete biti uzrok lošeg zdravstvenog stanja pa je stoga jako važno pripaziti na taj balans u svom organizmu.  

Simptomi kiselosti 

Popis varira, no postoje vidljivi znakovi koji će vam potvrditi ili otkloniti sumnje: 

- problemi s usnom šupljinom, preosjetljivost zuba, kiselkasta slina, ispucale usnice i promjene na usnoj šupljini

- čest konjunktivitis 

- suha ispucala kosa i lomljivi nokti 

- nadutost, sporija probava, pojačana kiselina, čir na želucu 

- promjene u ponašanju: lošija koncentracija, osjetljivost na zvukove, loše raspoloženje, gubitak interesa 

A vidi se i po krvnoj slici.  Ako vas zanimaju brojke: pH 7,0 i ispod toga znači da ste kiseli, a najbolje je kada vam je pH oko 7,3 i više.  

 Kako vratiti ravnotežu? 

Kako je prehrana čest krivac za kiselost, logično je da se prehranom možete vratiti u ravnotežu pa morate znati da se zdravom prehranom smatra ona koja je minimalno 70 posto alkalna, a 30 posto kisela. 

A to zapravo znači samo jedno - da se morate malo zdravije hraniti, a junk food i prerađene namirnice u većoj mjeri zamijeniti zdravima. 

I još morate: 

Piti dosta vode

Piti i jesti više voća i povrća 

Konzumirati više alkalnih namirnica kao što je avokado, lubenica, banane, limun, krastavci, brokula, špinat, kelj, zelena salata. 

I redovno, pa i samo malo, aktivirati svoje tijelo. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.