Britanac tvrdi da je najzdraviji čaj napravljen u - mikrovalnoj!

Foto: 123rf

VJEROVALI ili ne, znanstvenici su se posvetili pitanju kuhanja čaja i načinima na koji ćemo napraviti najbolju i najzdraviju šalicu čaja. 

Znate i sami da postoji čitav niz pravila kojima se tradicionalno pokušava dokučiti što je stvarno najbolje - u kojem lončiću ili šalici je najbolje raditi čaj, koliko svježi listovi trebaju biti, odnosno koliko dugo čaj treba odležati te naravno - treba li ga raditi u čajniku, zakuhati vodu u posudi ili jednostavno zagrijati vodu u mikrovalnoj. 

I dok se Englezi kunu da je najbolji čaj upravo onaj iz relativno plitke šalice, od friško zakuhane vode na štednjaku, jedan je profesor - Quan Vuong, iz School of Environmental and Life Sciences Sveučilišta u Newcastle-u otkrio nešto nečuveno - da je čaj, zeleni čaj, najukusniji i najzdraviji baš ako ste ga napravili u mikrovalnoj. A nije on jedini koji to tvrdi. Naime, ekipa koja je s njim radila na ovom istraživanju također je iznijela isti stav pa su Britanci sada na nogama da obrane svoju tradicionalnu teoriju. No, oni su ustrajni u svojoj teoriji. Evo zašto: 

"Zeleni čaj napravljen u mikrovalnoj čak je ukusniji od "pravog", a i znatno zdraviji ako ćemo mjeriti količinu aktivnih tvari koje potiče proces kuhanja čaja na tradicionalni, ili ovaj način s mikrovalnom. A rezultat je takav da se u mikrovalnoj aktivira puno više bioaktivnih komponenata - kofein, tein, aminokiseline i polifenoli - svakako u većoj mjeri nego u vodi zakuhaloj na štednjaku. 

>>>Najbolji čajevi za mršavljenje<<<

Velika većina ljudi običava jednostavno zakuhati vodu i vrećicu s čajem potopiti kratko - 10-ak sekundi. Na taj način, zna se, iz čaja ne dobijete baš puno - tek oko 10 posto njegove nutritivne vrijednosti i okusa. Ako pak držite vrećicu čaja u skladu s uputama na ambalaži, ni tada baš nećete dobiti 100 posto - već negdje oko 60 posto, a da bi dobili 100 posto - čaj bi trebali kuhati 20 minuta na 80 stupnjeva. No to je ipak malo previše za jedan običan čaj. 

>>>Top 3 čaja za svako doba fitness dana<<<

I zato se spomenuti profesor bacio na istraživanje kako stvarno raditi čaj te je naravno probao i s mikrovalnom. I začudo - došao do ovog rezultata. 

Prema njegovom savjetu čaj bi trebali kuhati ovako: 

1. U šalicu s vrućom vodom stavite vrećicu s čajem. 

2. Mikrovalnu namjestite na srednju jačinu i grijte oko 30 sekundi. 

3. Ostavite vrećicu u šalici još minutu. 

Tako ćete dobiti čaj, odnosno iz njega izvući oko 80 posto dobrih tvari. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.