Bizarni simptomi hormonskog problema koji pogađa jednu od deset žena

Foto: Pexels

Sindrom policističnih jajnika glavni je uzrok neplodnosti i pogađa otprilike jednu od deset žena u reproduktivnoj dobi. Neki od najčešćih simptoma su obilne i/ili neredovite mjesečnice, akne i debljanje, ali postoje i oni manje uobičajeni znakovi koji uključuju poteškoće sa spavanjem, depresiju i kožne probleme. Navodimo ih u nastavku.

Oznake na koži

Oznake na koži, poput bradavica i madeža, mogu se pojaviti kao posljedica sindroma policističnih jajnika. Najčešće se uočavaju oko vrata, ispod pazuha ili duž dijela koji prekriva grudnjak.

Tamne mrlje na koži

Kao i oznake na koži i akne, sindrom policističnih jajnika može uzrokovati acanthosis nigricans, stanje koje karakteriziraju tamne mrlje na koži, najčešće ispod pazuha ili oko vrata.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja također su problem koji pogađa žene s sindromom policističnih jajnika. Nedavna istraživanja pokazala su da čak 80 posto oboljelih ima depresiju, a 70 posto tjeskobu. Smatra se da je razlog tomu što simptomi sindroma policističnih jajnika mogu utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje.

Ćelavost

Gubitak kose još je jedan prijavljeni simptom sindroma policističnih jajnika. Naime, sindrom se javlja kada jajnici počnu oslobađati višak androgena, muških hormona poput testosterona, koje žene proizvode u malim količinama. Pretjerana stimulacija folikula androgenima može dovesti do stanjivanja kose, što uzrokuje ispadanje kose.

Također, hormonska neravnoteža može uzrokovati prekomjerni rast dlaka, obično na licu, prsima, leđima ili stražnjici.

Nizak libido

Nizak libido uobičajen je za žene sa sindromom policističnih jajnika i povezuje se s niskim samopouzdanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.