7 najboljih joga poza za početnike

Foto: Promo

OSLOBODITE se stresa, ublažite bolove u leđima i povećajte fleksibilnost pomoću ovih sedam jednostavnih joga vježbi istezanja i disanja.

Iako se već desetljećima nalazi pri samom vrhu liste grupnih programa u brojnim fitness centrima kao odlična tjelovježba za formiranje tijela, joga je puno više od samog trenda istezanja i opuštanja na prostirci 3za vježbanje. To je jedna od najstarijih kulturnih dobara Indije, a koje u sanskrtu znači "sjediniti" - joga u svakodnevnom životu pomaže uskladiti tijelo, um i duh.

To je način života za sve one koji traže unutarnji mir, samospoznaju i zdravlje, a manifestira se kroz vježbe koje znaju preplašiti mnoge početnike.

Joga je namijenjena svima

Sasvim je normalno da početnik u svijetu joge osjeti strahopoštovanje pred tolikim brojem joga poza i njihovim nazivima. Dobar dio njih uplaše pomalo akrobatski načini izvođenja joga položaja, ali s vremenom se i sami uvjere kako su strahovi bili neutemeljeni. Joga je namijenjena svima onima koji spremni istražiti svoje fizičke i mentalne granice, bez obzira na dob, spol, tjelesnu težinu i gipkost tijela.

Dakle, cilj joge nije uspjeti izvesti najtežu pozu, već razviti svijest o sebi i okolini. S vremenom ćete napredovati i s puno pažnje izvoditi izazovnije poze, ali dobra je ideja za početak držati se jednostavnijih položaja.

U nastavku vam donosimo 7 idealnih joga poza za početnike, a koje lako možete izvoditi i kod kuće.

7 veličanstvenih poza za svakog početnika

Unatoč proširenom mitu u zapadnjačkom svijetu, joga zapravo nikad nije dosadna. Postoje brojni stilovi joge, neki se čine sporiji, a neki toliko dinamični da se ne može izbjeći znojenje. Svaka asana, tj. položaj tijela ima brojne varijacije i lako se može prilagoditi mogućnostima pojedinog vježbača.

Joga za početnike obuhvaća nekoliko laganih poza koje može svako izvesti, a među kojima smo izdvojili 7 najprikladnije joga vježbe za ugodno i jednostavno upoznavanje s ovom drevnom disciplinom, a koje možete izvesti sami:

1. Planina (Tadasana) – osnovni stojeći položaj koji popravlja držanje te je izvrstan za samopouzdanje i ublažavanje tjeskobe. Iako izgleda jednostavno, potrebno je puno truda i koncentracije kako bi se poza pravilno izvela, a samim time i aktivirali unutarnji trbušni i leđni mišići te mišići bedara.

2. Trokut (Trikonasana) – izvođenjem ove asane jača se tonus cijelog tijela, posebice mišići nogu, koljena, ruku i prsa, a sama vježba pomaže u poboljšanju probave te smanjuje tjeskobu, stres i bolove u leđima.

3. Pas koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana) – u ovoj pozi se tijelo oblikuje u slovo V tako da se stražnjica izdiže što više prema gore, a pete ostaju na tlu. Time se pravilno isteže kralježnica, jačaju mišići leđa i ramena te jača cirkulacija krvi.

4. Kobra (Bhujangasana) – poza koja se često izvodi u sklopu programa "Pozdrav Suncu", a čije su prednosti jačanje cijelog gornjeg dijela tijela i povećanje fleksibilnosti kralježnice.

5. Plank (Chaturanga Dandasana) – često viđena poza u jogi koja izgleda kao početni položaj skleka, a pomaže u stvaranju stabilizacije tijela te jača ramena, ruke i noge. Zahtjeva dosta snage i kontrole u rukama, stoga je vrlo važno naučiti pravilno je izvoditi.

6. Pas koji gleda gore (Urdhva Mukha Svanasana) – popravlja držanje i jača kralježnicu, ruke i zglobove. Idealna je za istezanje cijelog tijela, a usput oblikuje i stražnjicu. Posebno se preporučuje astmatičarima te osobama koje pate od kroničnog umora i išijasa.

7. Položaj djeteta (Balasana) – iako služi kao odmor nakon teških i napornih položaja, ova poza ima mnogobrojne prednosti među kojima je poboljšanje protoka krvi i prijenosa živčanih poruka, a ujedno podsjeća na pronalazak ravnoteže u životu.

Redovnim i discipliniranim vježbanjem joge steći ćete određenu fizičku i mentalnu snagu te od početnika postati pravi joga majstor. Naravno, da bi pravilno izveli navedene i još mnoge druge joga poze trebat će vam adekvatna oprema.

Udobnost na prvom mjestu

U otkrivanju čari joge i upoznavanju nevjerojatne moći asana svakako će vam pomoći tri neizbježna dijela opreme:

  • Prostirka za jogu (ili tzv. yoga mat) je jedna od onih stvari na kojoj ne biste trebali štedjeti jer će vam biti od iznimne važnosti dok prakticirate jogu – na podu! Ne samo da će vam biti pouzdan partner u izvedbi brojnih teških vježbi i održavanju ispravnog držanja i stabilnosti, nego će vas i štititi od mogućih povreda.
  • Udobna sportska odjeća, odnosno kvalitetne tajice i sportski grudnjak ili top koji su pripijeni uz tijelo i dovoljno rastezljivi, neće vam ometati pokrete ili stvarati nelagodu.
  • Gumica ili traka za kosu koji će ukrotiti vašu kosu i znoj kako vas ne bi dekoncentrirali tijekom izvođenja vježbi.

Ako tražite vježbu koja jača i tijelo i um, onda je joga za početnike idealan odabir! Vježbajte položaje u intimi svoga doma zahvaljujući Hervisu, specijaliziranoj trgovini sportske opreme u kojoj vas očekuje baš sve za jogu, od tajica i majica pa sve do joga prostirki, blokova i drugih rekvizita. Namaste!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.