4 načina saniranja najčešćih sportskih ozljeda

Foto: 123rf

NIJE isto jeste li istegnuli umorne mišiće tijekom maratona ili tijekom intenzivne vježbe snage pa tako nije isto trebate li bolove sanirati toplim ili hladnim sredstvima. 

Da biste doznali čime je najbolje sanirati klasične sportske ozljede donosimo odgovore sportskog trenera i stručnjaka Petea McCalla iz San Diega koji je za portal Women's Health otkrio najefikasnije načine brzog saniranja četiri klasična tipa ozljeda. 

Kada pomaže topla kupka? 

Iako topla/vruća kupka djeluje kao savršeno rješenje nakon svakog treninga, Pete McCall ipak kaže da će kada puna vode ugodne temperature najbrže pomoći trkačima, nakon duge trke ili maratona. 

Tako će umorni mišići najlakše vratiti snagu, jer, kažu istraživanja, toplina pomaže mišićima bolje iskoristiti ugljikohidrate iz organizma, potrebne za dizanje energije te će tako ubrzati proces oporavka.  

Kada pomaže termofor? 

Kod kroničnih bolova u mišićima mnogi posežu za hladnim oblozima, iako je baš u toj situaciji znatno bolje koristiti termofor, jer toplina bolje potiče cirkulaciju te djeluje znatno ugodnije za bol i grčeve koji se često javljaju. Puno bolje od hladnih obloga. Termofor biste nakon treninga trebali držati na bolnim mišićima barem 15 do 30 minuta. 

Kada pomažu hladni oblozi? 

Bol i sitne ozljede nastale zbog udarca, posebno ako se pojave modrice i otok, najučinkovitije je sanirati hladnim oblogom, koji će najbrže ublažiti oteklinu i bol. Na isti je način najbolje sanirati uganuća i bolove u zglobovima, gležnjevima, koljenima, kukovima i laktovima, a savjetuje se da u tom slučaju hladni oblog držite na bolnom mjestu 30 minuta, potom se 15 minuta odmorite te opet držite još 30 minuta. 

Kada pomaže ledena kupka? 

Iako ne zvuči nimalo privlačno, nekoliko minuta u ledenoj kupki (s ledom) savršeno će oporaviti mišiće i udove nakon vrlo intenzivne vježbe snage. Led će u tih nekoliko minuta vašu krv doslovno poslati u središte organizma kako bi štitila, odnosno grijala vitalne organe, što znači da će se pri izlasku iz kade pune leda krv opet, i to puno brže, vratiti u ekstremitete gdje se krv prva povukla - dakle u ruke i noge, te će tako brže utjecati na njihov oporavak. 

Za takav način brzog oporavka savjetuje se kura od 15 minuta, s intervalima od 3 minute u ledu, 3 minute vani. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.