George R. R. Martin razočaran je jednim detaljem u Zmajevoj kući

Screenshot: YouTube/HBO

GEORGE R. R. Martin, autor serijala Pjesma leda i vatre i njegovog prednastavka Vatra i krv, u nedavnoj objavi na svom blogu kritizirao je jedan detalj u HBO-ovoj seriji Zmajeva kuća.

Popularne serije Igra prijestolja i njezin prednastavak Zmajeva kuća snimljene su po Martinovim djelima. Iako slavni autor povremeno hvali promjene koje je filmska ekipa napravila tijekom adaptiranja njegovih romana, u više je navrata kritizirao adaptacije.

Prošli mjesec na svom je blogu napisao da odmak od originalnog materijala u 99 posto slučajeva uništi priču, a ovaj mjesec zabrinuo je mnoge obožavatelje Zmajeve kuće kada je napisao da neće sudjelovati na sastanku scenarista koji rade na trećoj sezoni serije.

Netočan prikaz grba

U najnovijoj objavi na svom blogu kritizirao je jednu grešku koju je Zmajeva kuća prenijela iz Igre prijestolja. Naime, heraldika igra važnu ulogu na kontinentu Westerosu, gdje se odvija radnja serija i romana, a svaka plemićka obitelj ima svoj grb. 

Obitelj Targaryen ima grb na kojem se nalazi crveni troglavi zmaj. Na početku Igre prijestolja, zmaj je prikazan s dvije noge, dok je u kasnijim sezonama prikazan s četiri. Tvorci Zmajeve kuće odlučili su preuzeti noviji dizajn, iako je Martin rekao da bi grb trebao imati dvije noge.

"U mojim knjigama grb obitelji Targaryen ima dvije noge, kao što bi i trebao imati. Zašto bi itko iz Westerosa prikazao zmaja s četiri noge kada ga može vidjeti uživo i prebrojati njegove udove?" napisao je autor popularnog serijala.

Martin je zatim objasnio da su prve četiri sezone Igre prijestolja i pola pete sezone imale točan prikaz grba, ali do promjene je došlo kada se na ekranu pojavila flota Daenerys Targaryen koja na zastavama ima netočan prikaz zmaja. “Pretpostavljam da je netko bio nemaran”, izjavio je pisac.

"Nekoliko godina kasnije tvorci Zmajeve kuće odlučili su da bi heraldika trebala biti podudarna s Igrom prijestolja, ali izabrali su netočan grb umjesto onog ispravnog. Taj zvuk koji ste čuli bio je moj vrisak: 'Ne, ne, ne.' Te proklete dodatne noge pronašle su mjesto i na naslovnicama mojih knjiga unatoč mojim žustrim prigovorima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.