Evo zašto je George Lazenby samo jednom utjelovio Jamesa Bonda

Screenshot: Youtube/Eon Productions

JAMES Bond, legendarni fiktivni špijun, oduvijek je bio simbol sofisticiranosti i stila, a glumci koji su ga utjelovili morali su imati određeni šarm da bi uopće bili razmatrani za ulogu. Mnogi glumci su igrali Bonda kroz uloge, ali George Lazenby je jedini koji je samo jednom obukao legendarno crno odijelo. Portal Cinemablend je otkrio zašto je Lazenby odbio ponoviti ulogu nakon filma On Her Majesty’s Secret Service. 

Kako je australski glumac postao Bond? 

Za Lazenbyja sve je počelo s reklamom za Fry’s Chocolate Cream. Zbog te reklame ga je primijetio producent Albert R. Broccoli, što je na kraju dovelo do uloge u Jamesu Bondu. 

No, Lazenby je u dokumentarcu Becoming Bond otkrio da je cijeli proces bio kompliciraniji. Na nagovor lovkinje na talente, Maggie Abbott, Lazenby je nenajavljeno upao u ured casting direktora Dysona Lovella. Prije toga je obukao odijelo koje je nosio Sean Connery i ošišao se kod iste frizerke, što je impresioniralo Lovella i omogućilo glumcu audiciju za film. 

Lazenby je na audiciji slučajno udario koordinatora za kaskadere, nakon čega mu je jedan od producenata, Harry Saltzman, rekao da je uloga njegova.

 

Opraštanje od uloge Jamesa Bonda

Međutim, Lazenbyjevo vrijeme nije dugo trajalo. Nakon sukoba s redateljem Peterom Huntom i navodnog nesporazuma s kolegicom sa seta, Dianom Rigg, Lazenby je odbio nastaviti sa snimanjem filmova o ikoničnom britanskom špijunu. 

Iako je dobio ponudu od milijun dolara i priliku da glumi u još šest filmova o Bondu, Lazenbyjev menadžer, Ronan O'Rahilly, uvjerio ga je da traži druge prilike. 

"Saltzman me pitao: 'Što trebamo učiniti da potpišeš ovaj ugovor? Što kažeš na milijun dolara s kojima možeš ići bilo gdje na svijetu?' Ali moj menadžer Ronan O’Rahilly nije bio oduševljen. Rekao mi je: 'Nemoj pristati na to. Neki tip, zvan Clint Eastwood, u Italiji snima vesterne za koje dobiva 500.000 dolara po filmu. Snimi samo dva takva filma'", prisjetio se Lazenby. 

Isto tako, i sam Lazenby se odlučio udaljiti od uloge Jamesa Bonda prije nego što je On Her Majesty’s Secret Service imao premijeru. "Bond je nasilnik… Već sam ga ostavio iza sebe. Neću ga više nikada glumiti. Mir jer poruka koju sada želim širiti", izjavio je tada Lazenby. 

Žaljenje za propuštenom prilikom

Lazenby je u 2015. godini priznao da mu je žao jer nije snimio barem još jedan film. "To su bile kasne šezdesete, svi su nosili traperice i imali dugu kosu, dok je Bond nosio odijela i kratku kosu. Mislili smo da je Bondovo vrijeme završilo. Bili smo u krivu… Ponekad poželim da sam napravio barem još jedan film, samo da ušutkam ljude koji misle da nisam uspio", rekao je Lazenby. 

Njegovo žaljenje je bilo poznato i Rogeru Mooreu, još jednom glumcu koji je utjelovio Bonda. "George je poslušao neke loše savjete… Poznavao sam Georgea tada, a kroz godine smo se sreli još puno puta. Priznao je da je napravio pogrešku", izjavio je Moore.  

Iako je Lazenby samo jednom utjelovio Bonda, film u kojem se pojavio je s vremenom postao favorit redatelja poput Christophera Nolana i imao je velik utjecaj na posljednji film iz franšize, No Time To Die. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.