VIDEO Ubacio čipove pod kožu, sada dodirom otključava auto

Screenshot: Youtube/FOX 13 News Utah

STRUČNJAK za cyber sigurnost pametnu tehnologiju doslovno drži u svojim rukama.

Ben Workman je poput Marvelovog junaka Tonyja Starka ubacio u svoje tijelo četiri kompjuterska čipa - Teslin ključ u desnu ruku, magnet u lijevu, kao i čip koji omogućava daljinsko upravljanje i još jedan koji se koristi za povezivanje i komunikaciju mobitela.

RFID i NFC čipovi posjeduju funkcije koje se nalaze na pametnim uređajima. Uz pomoć njih kontrolira telefon, televizor i druge pametne spravice u svom domu.

"Svaka stvar koja funkcionira na principima pametne tehnologije može se kontrolirati uz pomoć čipova", objašnjava 29-godišnji Workman.

Sam postupak ubacivanja čipova u ljudsko tijelo veoma je sličan čipiranju kućnih ljubimaca.

"U početku peče, ali kako vrijeme odmiče, bol prolazi", objašnjava Workman.

Magnet koji se nalazi u lijevoj ruci veći je od ostalih implantata pa se njegovo prisustvo osjeća prilikom uobičajenih pokreta.

Najviše muke zadao je ključ za daljinsko otvaranje vrata automobila. Na podlaktici je napravljen rez skalpelom od pet milimetara.

"Morao sam ključ poslati u specijaliziranu kompaniju prije nego što su ga ugradili u moje tijelo. Oni su ga potopili u acetat, a zatim preko njega stavili medicinski polimer", objašnjava Workman.

 

Pronalaženje kvalificirane osobe koja bi ugradila implantate u njegovo tijelo činilo se kao nemoguća misija. Odbili su ga liječnik, veterinar, ali i jedan salon za tetoviranje. Onda je Workmanov rođak, laboratorijski tehničar, ubacio dva čipa u njegovo tijelo.

Workman tvrdi da kompjuterski čipovi unapređuju tehnološku sigurnost.

"Ako hakirate nečiji telefon, to je već velika stvar. Hakiranje čovjeka je nemoguće", kaže Workman, a prenosi New York Post.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.