VIDEO Preko 10 godina stari Golf V na crash testu: Rezultat je iznenađujući

AUTOINDUSTRIJA se značajno izmijenila posljednjih godina, a najveći napredak postignut je u sigurnosti. 
 
Prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj je 13 godina, što u prijevodu znači da još uvijek ima puno punoljetnih automobila. U njihovom društvu će se kroz koju godinu naći i VW Golf pete generacije, model koji mnogi i danas smatraju zlatnim standardom baš kao što je to dugi niz godina bila druga generacija. 
 
Svojevrsna hrvatska auto svetinja predstavljena je 2004. godine, a u proizvodnji se zadržala do 2008. godine. Iako automobil i danas zahvaljujući klasičnom dizajnu ne djeluje zastarjelo, debela većina automobila na cestama je dobrano islužena bez starog sjaja. A takav automobil staviti na crash-test i nije baš zahvalno, posebno kad je korozija dobrano načela karoseriju.
 
 
 
A upravo takve na crash test odveli su Šveđani. Villaagarnas Riksforbund je neprofitna organizacija koja je odlučila u praksi provjeriti sigurnost polovnih automobila. 
 
U nastavku možete vidjeti kako se automobil proveo u frontalnom sudaru pri brzini od 64 km/h, te bočnom pri 50 km/h. Korišteni su EuroNCAP standardi koji su vrijedili kada su automobili proizvedeni.  

Prvi na tapeti je Mazda 6 prve generacije, automobil poznat po odličnim voznim svojstvima, ali i itekako lošoj antikorozivnoj zaštiti. "U frontalnom sudaru automobil je toliko deformiran da je vozač glavom udario u B nosač, što nije dobro“, stoji u priopćenju švedske organizacije. I dok je kao nov osvojio 26 bodova, sada je oslabljen korozijom uspio doći tek do 18 bodova, što bi tada bilo dovoljno za tri zvjezdice. To znači da je sada 20 % veća vjerojatnost smrtnog stradavanja u prometnoj nezgodi. 
 
Drugi na testu je bio VW Golf pete generacije. A on je itekako iznenadio. 
 

 
I dok je kao nov s 33 boda osvojio pet zvjezdica, sada je na testu uspio osvojiti tek bod manje, ali i zvjezdicu manje. Golf se tako pokazao itekako čvršćim proizvodom i kao takvi preporučljivijim. No, korozija je proces koji ovisi o brojnim čimbenicima, pa se tako svaki auto s godinama nosi ovisno o uvjetima u kojima egzistira. Baš kao i ljudi, zar ne?
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.