VIDEO Poletio prvi prototip: Zaboravite na automobile, ovo je prijevoz budućnosti

 Foto: Lilium Aviation

SUKLADNO najavama Lilium je dovršio prototip prve inovativne letjelice, koja je uspješno odradila prvi let.
 
Lilium Aviation je njemački start-up osnovan 2015. godine s ciljem stvaranja inovativne letjelice sa vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, a koja će zahvaljujući električnom pogonu i naprednim sustavima upravljanja omogućiti svakome da ju koristi. 
 
 
Stvoren oko trendovskih ideja car sharinga i električnih pogona, ovaj projekt sinergijskim efektom otvara nove poglede na transport u budućnosti. Prototip spada u domenu tzv. VTOL letjelica (vertical take-off and landing), a implementacijom električnog pogona ističe se kao trenutno najzanimljiviji funkcionalni prototip u domeni transporta. Pridodamo li svemu sustav autopilota i pojednostavljeno sučelje upravljanja prilagođeno svakoj odrasloj osobi postaje jasno kako se u Njemačkoj stvara nešto veliko. 
 
Nakon što su osigurali 10 milijuna eura investicija od Atomica, ali i Tesli preoteli Meggie Sailer, projekt razvoja se naglo ubrzao. Prototip je gotov i uspješno testiran na bavarskom nebu, a u Liliumu sada planiraju na iskustvu razvoja dvosjeda osmisliti i razviti veću letjelicu s kapacitetom od pet osoba. Cilj je jasan, a to je ponuditi uslugu letećeg taxi prijevoza u rekordnom roku. 
 
 
Lilium Eagle leti na struju, a to mu osigurava čak 36 električnih mlaznih motora, po 3 na svakom od 12 pomičnih flapsova. Maksimalna putna brzina je 300 km/h, a doseg je preko 300 km.
 
Zbog sigurnosti svaki elektromotor radi samostalno sa svojim sustavom upravljanja, a nadzor baterija uvijek osigurava dovoljno energije za sigurno slijetanje. U Liliumu kažu da se njihova letjelica u pogledu potrošnje energije može mjeriti s klasičnim električnim automobilom, ali uz bar pet puta kraće vrijeme puta do odredišta. Primjerice, let od Manhattana do zračne luke JFK traje 5 minuta, a automobilom je potrebno gotovo sat vremena.  
 
 
U ove dvije godine kompanija je drastično narasla, a već sada zapošljava 40 inženjera. Pridodamo li svemu sve brojniju konkurenciju koja razvija slične VTOL letjelice Lilium bi vrlo skoro mogao iznenaditi proizvodnom izvedbom svoje letjelice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.