VIDEO Po rabljeni auto u Njemačku? Budite oprezni, i tamo vas mogu prevariti

Screenshot: YouTube

ISTRAŽIVANJE je pokazalo nisu svi rabljeni automobili na njemačkom tržištu dobra kupovina bez skrivenih nedostataka. Naprotiv. 

U potrazi za rabljenim automobilom kupci najčešće idu put Njemačke, pretpostavljajući da su tamo automobil najkvalitetniji, redovno održavani i bez skrivenih kvarova. Međutim, kada je srpski influencer Đorđe Aleksić s YouTube kanala Aleksić Moto pokušao kupiti polovni BMW X6 u Düsseldorfu, otkrio je da je automobil pretrpio ozbiljna oštećenja. 

Aleksić je objavio video u kojem je objasnio kako je na njemačkom oglasniku mobile.de našao BMW X6 koji je odlično izgledao. Kontaktirao je prodavača, dobio broj šasije automobila i provjerio ga na carVerticalu - jednom od mogućih načina za provjeru povijesti automobila. Prema izvješću, sve je izgledalo u redu i X6 je imao stvarna očitanja kilometraže i samo manja oštećenja.

Otputovao je 2000 km daleko u Njemačku kako bi kupio željeni automobil i gotovo bio žrtva velike prevare. Ispostavilo se da je prodavač Aleksiću dao broj šasije drugog automobila koji je prema izvješću o povijesti imao ozbiljnu nesreću u Rumunjskoj.

 

"Automobil je izgledao savršeno iznutra i izvana, ali nikada ne možete znati koliko je dobro popravljen. Važno je uvijek provjeriti slaže li se broj šasije na automobilu s onim iz dokumenata. Inače možete kupiti pravi škart”, rekao je Aleksić nakon neuspjele kupovine.

Istraživanje koje je napravio carVertical otkrilo je kako ova bizarna situacija u kojoj se automobil prodaje u Njemačkoj, a bio je oštećen u drugim zemljama, nije tako neuobičajena. U 2022. godini na carVerticalu je provjereno 230.695 automobila čiji su posljednji povijesni podaci registrirani u Njemačkoj. 

Njih 9997 imalo je neku vrstu aktivnosti zabilježenu u drugim zemljama, odnosno bili su korišteni u inozemstvu. Tako je 16.6 posto automobila bilo korišteno u Italiji, 12.7 posto u Francuskoj i 10.6 posto u SAD-u. Iako udio automobila iz Rumunjske, odakle originalno dolazi X6, nije visok (5.1 posto), rizik i dalje postoji.

Sasvim je sigurno da usprkos dobroj reputaciji njemačkog tržišta nije pametno u potpunosti dati povjerenje prodavačima. Mogući su različiti problemi, poput vraćanja kilometraže, skrivenih oštećenja i drugih nedostataka. Pritom su prevare ipak češće u istočnoj Europi. 

"Mnogo ljudi vjeruje da iz Njemačke, Švicarske i drugih zemalja zapadne Europe dolaze samo dobro održavani automobili. Iako su neki kupci svjesni prevara, prilično je uobičajeno vjerovati svemu što prodavač kaže o automobilu ako dolazi iz inozemstva”, objašnjava Aleksić.

Dakle, provjeriti povijest automobila definitivno nije dovoljno. Svakako valja provjeriti i broj šasije, jer svaka neusklađenost u tom području skupo se plaća. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.