VIDEO Ovako se spašavaju F1 piloti nakon nesreće

Screenshot: YouTube

NE DOGAĐA se često, ali kad se dogodi nesreća u Formuli 1, vozač vrlo teško može sam izaći iz bolida. 

U pravilu i ne treba izaći jer postoji služba i strogo definirane procedure kako se vozač izvlači iz bolida nakon nesreće. Video s domaćinom Mattom Amysom prikazuje proceduru izvlačenja vozača nakon nesreće. 

Izvlačenje je prikazano na simulatoru, odnosno replici kokpita bolida, koja služi za vježbu ekipa za spašavanje, u ovom slučaju na stazi Silverstone. Osoba koja glumi vozača ima odijelo i kacigu, a postavljena je u sjedalo s pojasevima, što je početna pozicija za postupak spašavanja. 

Prvi korak je utvrđivanje je li vozač pri svijesti, je li u bolovima i može li sam skinuti kacigu i rukavice. Nakon toga se provjerava kako je vozač zavezan za sjedalo. Koriste se dodatni pojasevi integrirani u sjedalo kako bi se vozač što bolje imobilizirao. Nakon toga se pristupa podizanju vozača. 

“Dakle, postoje četiri točke podizanja, a vi imate četiri osobe za podizanje”, kaže Martin Hunt, član sigurnosnog tima za spašavanje, te naglašava: "Sada su automobili opremljeni dodatnom 'aureolom', malo je nezgrapnije nego što je bilo prije, malo se više mora podignuti."

Nakon podizanja postavlja se klupčica za odmor vozača i dodatni pregled i pripremu spasilaca za njegovo prebacivanje na nosila. Tu se vozač u potpunosti imobilizira za daljnje pružanje pomoći i prijevoz do bolnice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.