VIDEO Ovako je prvi Teslin model prošao na testu

Screenshot: YouTube

BILO je to prije deset godina, a čudo na struju testirali su svi vodeći mediji.

Naravno, radi se o Tesli roadsteru, koji je usprkos skromnoj proizvodnji ostvario itekakav interes javnosti. Iako ih je prodano tek 2500 primjeraka, i to uglavnom u Aziji i Europi, mnogi primjerci i danas nakon desetak godina korištenja funkcioniraju.

Automobil je predstavljen 2008. godine, a na tržištu se održao sve do 2012. godine. Top Gear predvođen Clarksonom je u svom testu bio daleko od objektivnog pristupa, pa su zbog toga i završili na sudu. Fifth Gear i Tiff Needle su Teslinog prvijenca testirali nešto ozbiljnije, a video je odnedavno dostupan na YouTubeu.

Danas, s deset godina vremenskog odmaka zanimljivo je vidjeti kako se tada govorilo o Tesli, ali i električnim automobilima uopće. Needell je u Tesli odradio 240 zanimljivih kilometara, posjetio stazu u Goodwoodu, te je imao priliku osobno se uvjeriti što ovaj koncept znači u praksi.

Teslin superauto je tada bio najbrži električni auto na tržištu s ubrzanjem do 97 km/h za 3,9 sekundi te maksimalnih 201 km/h. Zanimljivo, doseg je bio oko 320 km, a rekordna postignuta autonomija u ovom autu je oko 500 km. Naravno, stisne li ga se, doseg će pasti na bar dvije trećine deklariranog. Usprkos Lotusovoj osnovi, 1300 kg težak auto na cesti se teško nosio s nametnutim aktivnijim ritmom. Pogledajmo test i vratimo se nakratko u prošlost.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.