VIDEO Novi Golf predvodio društvo na crash testovima, evo kako su prošli

Foto: Euro NCAP

EURONCAP je u novom krugu testova obuhvatio nekoliko značajnih noviteta među kojima je najzvučnije ime novi Volkswagen Golf.

Potpuno očekivano, novi Golf je osvojio pet zvjezdica. Golf još od svog lansiranja prije 45 godina ne ispušta status mjerila kompaktne klase, pa stoga ne čudi što je i u poglavlju pasivne i aktivne sigurnosti stigao na sam vrh. Čvrsta struktura i bogata ponuda sigurnosnih sustava jamac su odličnih ocjena, a kada se svemu pridoda solidna izvedba, uspjeh neće izostati. Posebno važno je da Golf već sada ima V2X tehnologiju komunikacije između vozila u pogledu razmjene informacija, koju će EuroNCAP uskoro uzimati u obzir. Zanimljivo, kao i u slučaju Tourana, Volkswagenov novitet ima problema s otvaranjem vrata nakon bočnog sudara. 

 

U ovom krugu još dva su noviteta dosegla maksimalne ocjene. Prvi je Ford Puma, poznato ime pretočeno u crossover izdanje, a rezultatima je jedan od anjsigurnijih jeftinih modela u klasi. Drugi je Nissan Juke, nova generacija malenog crossovera koja uskoro dolazi na hrvatsko tržište. Juke je pak na rezultatima testiranja ostvario 94 % u zaštiti odraslih putnika i 85 % u zaštiti djece, te 81% na testiranjima sigurnosti za bicikliste i pješake.

Naravno, u klub odlikaša ušao je Audi Q8, što se nakon uspjeha srodnog Q7 od prije dva tjedna moglo očekivati. 

A gubitnici?

Godine više ne mogu skrivati. To je najkraći komentar testova sigurnosti za gradski trio, VW up!, SEAT Mii i Škodu Citigo. Dalje od tri zvjezdice nisu mogli, tj. u odnosu na prijašnje testove gube dvije zvjezdice.

Relativno loš start bilježi i kineski start-up Aiways, čiji prvi model u Europi nije mogao bolje od tri zvjezdice. Atraktivni Aiways U5 ima problema s prepoznavanjem pješaka, a nije bio najbolji ni u bočnom sudaru. Kinezi su već najavili kako će uskoro predstaviti poboljšani model.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.