VIDEO Koliko će izdržati baterija električnog automobila pod punim gasom?

Screenshot: YouTube

SVATKO tko je sjeo za upravljač i stisnuo snažno gas ostao je opijen ubrzanjem, a onda ga je informacija o dosegu otrijeznila. 

Upravo je doseg jedan od razloga zašto mnogi napadaju Neveru tvrdeći da u ozbiljno vožnji na nož neće moći odraditi niti jedan krug na Nürburgringu. Istina je vjerojatno na pola puta, doseg će biti osjetno manji od deklariranog, ali nije da će auto stati nakon 20 km. 

Odgovor na ovo pitanje, ali u slučaju jednog sasvim običnog i danas jeftinog električnog automobila, pokušali su naći dečki iz Autotradera. Alex Kirsten posudio je od bivšeg voditelja Top Geara Rory Reida stari Nissan Leaf iz 2012. godine. U pitanju je prva generacija koja se ionako nije mogla pohvaliti velikim dosegom. 

Kad je bio novi, Leaf je s baterijom od 24 kWh imao doseg nekih 145 km, a sada nakon desetljeća na cesti i 115.000 prijeđenih kilometara može osjetno manje. Ranije ove godine utvrdili su kako je doseg 106 km, odnosno smanjio se za oko 27%. Na test su stigli s malo ispražnjenom baterijom i dosegom od 67 km. Da stvar bude gora, temperatura zraka u okolini je svega -3 C. 

 

Ubrzali su do 160 km/h i nakon 5 km doseg je pao na 39 km, a nakon prijeđenih 7.4 km auto je rekao kako će stati nakon samo 4.8 km. Nakon samo 8 kilometara, auto je trebao stati. Međutim, tek je usporio na nekih 151 km/h i nastavio voziti dok se nakon 33 km nije pojavila informacija kako je snaga motora ograničena. Auto je naglo usporio i stao nakon točno 34.7 prijeđenih kilometara, što je nešto više od pola dosega definiranog na startu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.