VIDEO Ovaj BMW predstavljen je 1977. godine, imao je sve

U IŠČEKIVANJU novog i7 na cestama, prisjećamo se prve generacije BMW-a serije 7, automobila kojim je BMW ušao u svijet najprestižnijih poslovnih limuzina.

Vraćamo se u kasne 1970-e kad je BMW predstavio prvu generaciju Sedmice. Iako je nosila oznaku 745i, pokretao ju je manji 3.2-litreni redni šest-cilindraš potpomognut turbom. S maksimalnih 252 KS bio je snažan poput 4.5-atmosferca, pa otuda i oznaka u imenu - poručuju iz BMW-a. 

Bio je to drugi model BMW-a s turbom, odmah nakon 2002. Priču o motorima zaokružuje južnoafrička verzija u koju se ugrađivao 3.5 motor iz M1. Proizvedeno je tek 209 primjeraka. Manje je bitno da je 745i do 100 km/h stizao za 8 sekundi i jurio preko 220 km/h, a to vjerojatno može i danas, bar ovaj primjerak iz BMW-ove garaže. 

Vrhunska je mehanika tek dio onoga čemu se možemo i danas diviti na ovom automobilu. Sjedala presvučena plavim baršunom, drvena dekoracija i obilje tipki bili su odgovorni za tada jedan od najpoželjnijih interijera. Sedmica je tada doslovno bila poput svemirskog broda. 

Serija 7 nastupa i vrlo moderno, s panelom za provjeru sustava vozila putem tipke, ali i putnog računala koje je imalo dodatne funkcije, tada nezamislive u automobilu. Spomenimo i bogatu sigurnosnu opremu predvođenu standardnim četirikanalnim ABS sustavom posuđenim s 3.0 CSL. 

45 godina kasnije BMW serije 7 je tu u svom sedmom izdanju, prvom s električnim pogonom. Ipak, nemoguće ih je usporediti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.