VIDEO Američka autoikona ima svjetla koja je BMW odbacio

Foto: Dodge, YouTube

I TO nije jedina tajna koju otkrivamo.

Pogađate, govorimo o legendarnom Dodge Viperu, koji je 1990-ih bio popularan i na ulicama našeg glavnog grada. Nekoliko crvenih primjeraka redovito je bukom V10 motora paralo gradom, godinama prije nego što je hrvatski jet set upoznao draži nešto rafiniranije automobilske egzotike.

Dodge Viper je u Americi i danas ikona, posebno u GTS izvedbi, a ponekad se dogodi da osvane i neki novi primjerak zaostao zaboravljen u garaži nekog salona. Vlasnik jednog Vipera i veliki obožavatelj automobila je u sklopu svojeg kanala Four Eyes uspio doći do Roya Sjoberga, glavnog inženjera u razvoju Vipera.

Od njega osobno je saznao niz zanimljivosti o automobilu, pa tako i nikad ispričanu priču kako su BMW-ovi farovi osvanuli na Viperu. Naime, BMW Z1 je dobio takva svjetla koja je o svojem trošku razvio General Electric. BMW ih je na kraju odbio te je američka tvrtka na lageru imala spreman proizvod koji nitko neće.

Nitko osim Chryslera koji je prihvatio gotov proizvod i samo prilagodio dizajn automobila. Time je uštedio milijune dolara.

Zanimljivo je da su na svjetlu ostavili i jedno izbočenje s tekućinom koje je ustvari bilo libela i služilo za pozicioniranje svjetla u tvornici. Kako je proizvođač tražio 1.5 USD po faru za njegovo uklanjanje, Sjoberg je odlučio da 'dodatak' zadrže i dodatno uštede.

Nema sumnje, Viperov dizajner Tom Gale je napravio odličan posao i savršeno uklopio BMW-ova svjetla u dizajn brutalnog V10 trkača. Ipak, bilo bi zanimljivo vidjeti BMW Z1 u verziji s ovim svjetlima.

I na kraju recimo kako Sjoberg otkriva još neke detalje, poput razloga zašto Viper nema držač za čaše. Tu odluku donio je tadašnji šef Lee Iacocca osobno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.