Većina Nijemaca bi starije vozače ponovno poslala na vozački ispit

Ilustracija: Shutterstock

Većina njemačkih građana vjeruje da bi stariji vozači trebali ponovno položiti vozački ispit, pokazalo je istraživanje Forsa, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Naime, 85 posto od 1207 ispitanika ocijenilo je da bi vozači stariji od 75 godina trebali sjesti za volan sa stručnjakom koji će procijeniti koliko su sposobni ostati u prometu, prenosi Fenix magazin. Anketno istraživanje naručila je njemačka organizacija za kontrolu kvalitete TÜV.

Odustali bi od vožnje

Devet od deset ispitanika izjavilo je da će, kada za to dođe vrijeme, biti spremni dobrovoljno odustati od vožnje. Većina, 84 posto, zaključila je da bi ih na to potaknule fizičke poteškoće.

Udio starijih vozača u Njemačkoj raste sa starenjem stanovništva, upozorio je direktor TÜV-a Joachim Bühler. Prema podacima TÜV-a, u tri od četiri prometna incidenta u kojima sudjeluju osobe starije od 75 godina, za nesreću su krive starije osobe.

Nešto više od tri četvrtine ispitanika reklo je da bi stariji vozači trebali proći obvezni pregled, a točno četiri petine da bi, ako se utvrdi da nisu sposobni za vožnju, trebali izgubiti vozačku dozvolu.

To se, međutim, kosi s ocjenom 88 posto ispitanika da bi starije osobe “koliko je to moguće” trebale procijeniti vlastite sposobnosti.

Vrijedi doživotno

Njemačka je visoko “automobilizirana” zemlja i 72 posto ispitanika vidi automobil kao preduvjet za sudjelovanje u društvenom životu. Inače, vozačka dozvola za vožnju automobila ili motocikla u Njemačkoj vrijedi doživotno.

Europska komisija nedavno je predložila kraći rok valjanosti produljenja vozačkih dozvola za starije osobe, uz obvezni liječnički pregled. Europski parlament odbio je tu inicijativu, prepustivši državama članicama da same reguliraju pitanje vozačkih dozvola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.